Linkuri accesibilitate

Stoltenberg la Sofia: Trebuie să fim pregătiți pentru o lume fără acordul INF (VIDEO)


Secretarul general NATO Jens Stoltenberg și președintele Bulgariei Rumen Radev
Secretarul general NATO Jens Stoltenberg și președintele Bulgariei Rumen Radev

După secretarul general al NATO, în Bulgaria va ateriza într-o vizită oficială și premierul rus Dmitri Medvedev.

„Bulgaria nu este calul troian al Rusiei în NATO, ci cel mai disciplinat și loial membru al Alianței”, a declarat primul-ministru Boiko Borisov după întâlnirea pe care a avut-o azi cu Jens Stoltenberg. El a adăugat însă că Sofia va menține dialogul cu Moscova.

Secretarul general al NATO a lansat un apel Rusiei de a respecta acordul privind rachetele cu raza medie de acțiune.

Jens Stoltenberg: Vom fi rezervați, vom fi defensivi în raport cu Rusia
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:23 0:00

„Nu dorim un nou război rece... Rachetele de care dispune Rusia însă vor putea atinge orașele europene și să fie folosite într-un conflict armat. Trebuie să fim pregătiți pentru o lume fără acest acord, în care Rusia va putea disloca rachetele sale”, a spus Stoltenberg. El apreciat pozitiv rolul Bulgariei în Marea Neagră, Kosovo și Afganistan și a salutat decizia guvernului Borisov de a investi mai mult în întărirea securității și capacității de luptă a armatei.

La întâlnirea Borisov-Stoltenberg au participat viceprim-ministrul și ministru al Apărării Krasimir Karakacianov și șefa diplomației Ekaterina Zaharieva.

Pe ordinea de zi a figurat colaborarea în domeniul securității și apărării, stabilitatea Balcanilor de vest și regiunii Mării Negre. Borisov a ținut să sublinieze că vizita lui Stoltenberg la Sofia a fost programată cu mult înainte de a se știe despre vizita oficială a premierului rus Dmitri Medvedev – 4-5 martie.

Secretarul general al NATO s-a întâlnit azi și cu președintele Rumen Radev, care a dat asigurări că Bulgaria își va dezvolta capacitatea de apărare în conformitate cu politica Alianței.

Radev i-a surprins ieri pe participanții la reuniunea țărilor membre din flancul de est al NATO făcând elogii proiectelor energetice comune cu Rusia...

Ex-șeful aviației militare i-a surprins ieri pe participanții la reuniunea țărilor membre din flancul de est al NATO (inițiativă B9) făcând elogii proiectelor energetice comune cu Rusia.

„După ce am consultat proiectul de declarație ale reuniunii am constatat, a spus Radev, că o parte din texte amenință realizarea unor proiecte de interes național ale Bulgariei și am insistat ca ele să nu mai figureze în varianta finală.” Este vorbă în primul rând de gazoductul de tranzit al Gazpromului – frontiera cu Turcia-Europa centrală.

Radev a mai spus că așteaptă guvernul bulgar să profite de vizita oficială la Sofia a premierului rus Medvedev și să nu devină „ostatec al unor interese străine”.

XS
SM
MD
LG