Linkuri accesibilitate

Joe Biden: America va continua să sprijine Ucraina cât va fi nevoie


Washingtonul a anunţat vineri un nou ajutor militar pentru Ucraina în valoare de 270 milioane de dolari, ajutor care include patru noi sisteme mobile de rachete HIMARS, ceea ce face ca Ucraina să dispună acum de 20 de astfel de sisteme.

Anunțul a fost făcut vineri de purtătorul de cuvânt al Consiliului de securitate națională de la Casa Albă, John Kirby. Rusia a „lansat bombardamente mortale în toată țara, lovind centre comerciale, blocuri de locuințe, ucigând civili ucraineni nevinovați, a spus Kirby, adăugând că în fața acestor „atrocități”, președintele Statelor Unite Joe Biden „a spus clar că vom continua să sprijinim guvernul Ucrainei și poporul său cât va fi nevoie”.

Sistemele HIMARS, extrem de mobile, lansează rachete ghidate prin GPS cu o rază de acţiune de 80 de kilometri, permiţând armatei urainene să atingă ţinte ruseşti aflate anterior în afara razei de acţiune.

Kirby a mai spus că ajutorul militar american va include și 500 de drone kamikaze, împreună cu 36.000 de obuze. Cea mai mare parte a ajutorului vine dintr-un pachet de 40 de miliarde de dolari destinat Ucrainei aprobat de Congresul american în luna mai.

XS
SM
MD
LG