Linkuri accesibilitate

Joe Biden, la conferința de la Munchen: „Vrem să ne recâștigăm poziția de lider demn de încredere”


Președintele Statelor Unite, Joe Biden
Președintele Statelor Unite, Joe Biden

Președintele Statelor Unite a vorbit despre „asaltul” împotriva democrației, care este vizibil în UE și în Statele Unite, și a avertizat că omenirea se află în acest moment la răscruce.

Președintele Statelor Unite, Joe Biden, s-a adresat prin video de la Washington conferinței de securitate anuale de la Muenchen, confirmând importanța alianței transatlantice pentru administrația sa.

Biden a amintit că în urmă cu doi ani, la aceeași conferință, pe vremea când era un simplu cetățean, a promis că „America se va întoarce”. „Ne-am întors”, a spus astăzi Biden, care nu a pomenit niciodată în discursul său numele predecesorului său Donald Trump.

Biden a promis că Statele Unite vor coopera cu țările UE „de la Roma la Riga” și a spus că Washingtonul rămâne implicat „pe deplin” în NATO.

În același context, președintele american a confirmat că țara sa crede întrutotul în articolul 5 din tratatul NATO, cel care prevede că atacul asupra unei țări membre este un atac împotriva întregii alianțe.

Vrem să ne recâștigăm poziția de lider demn de încredere...
Joe Biden, președintele Statelor Unite

Biden a amintit de asemenea că a oprit retragerea trupelor americane din Germania. „Vrem să ne recâștigăm poziția de lider demn de încredere”, a mai spus Biden, enumerând câteva domenii prioritare de cooperare cu aliații, în frunte cu combaterea schimbărilor climaterice.

Biden a vorbit despre „asaltul” împotriva democrației, care este vizibil în UE și în Statele Unite, și a avertizat că omenirea se află în acest moment la răscruce. „Democrația trebuie să învingă și va învinge”, a spus Biden, adăugând că pentru democrație trebuie „luptat”.

Biden a vorbit despre competiția economică și de valori cu China, care este și va fi „dură” și trebuie abordată împreună de europeni și americani. Liderul de la Casa Albă a menționat și „amenințarea rusească” și a vorbit despre efortul Kremlinului, al lui Putin, de a șubrezi UE și NATO, comunitatea transatlantică.

„De aceea, integritatea teritorială a Ucrainei rămâne o prioritate”, a spus Biden.

El a insistat că nu dorește un conflict cu Rusia și nici întoarcerea la războiul rece, mai ales că este nevoie de cooperare pentru înfrângerea pandemiei de COVID-19. În context, Biden a anunțat creșterea contribuției americane la platforma COVAX, de care beneficiază și Moldova.

Președintele american s-a oprit pe larg asupra revenirii țării sale în Acordul de la Paris și a mulțumit Europei pentru că a fost un lider în combaterea încălzirii climaterice în ultimii patru ani. „Ultimii patru ani au fost grei”, a conchis Biden, anticipând că de acum înainte, din nou împreună, Europa, Statele Unite și alte țări pot depăși marile provocări ale prezentului.

„Avem toate resursele necesare, iar SUA își vor îndeplini rolul lor... Haideți să ne punem pe treabă”, a conchis Joe Biden.

  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG