Linkuri accesibilitate

Joe Biden: O invazie a Ucrainei ar fi „un dezastru pentru Rusia”


Militari ucraineni patrulând pe linia frontului
Militari ucraineni patrulând pe linia frontului

În conferința sa de presă cu privire la primul an al mandatului său prezidențial, Joe Biden a exprimat opinia că Vladimir Putin va ataca Ucraina, ceea ce corespunde cu avertismentele lansate în ultima vreme de oficialități americane, în legătură cu masarea de trupe rusești la frontiera cu Ucraina și mai de curând exercițiile militare din Belarus.

Joe Biden: O invazie a Ucrainei ar fi „un dezastru pentru Rusia”
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:25 0:00

La Kiev, secretarul de stat Antony Blinken a spus și el că Rusia ar putea declanșa o invazie în Ucraina, rapid. Blinken a arătat că nu este clar dacă Putin a luat o decizie. Oficialități se îndoiesc că liderul de la Kremlin își dorește un război amplu, dar vrea să obțină concesii de la Occident cu amenințarea războiului sau pur și simplu să-l testeze. Biden a spus că dacă va decide să atace Ucraina, Putin va plăti un preț mare. Dar seful executivului american a adăugat, cu referire la Putin „Trebuie să facă ceva”, probabil aluzie la faptul că va trebui să răspundă cumva așteptărilor interne pe care el însuși le-a creat.

Președintele Biden a arătat că riposta americană va fi diferită în funcție de ceea rușii decid să facă – fie o incursiune minoră sau o invazie, care ar fi „un dezastru pentru Rusia”. Întrebat dacă prin această interpretare nu-l încurajează pe Putin să facă o incursiune de mai mici dimensiuni, șeful executivului american a spus că ceea ce e important este unitatea NATO, adăugând că între membrii Alinaței există diferențe cu privire la această problemă. Deputatul republican Michael McCaul, liderul minorității din Comisia pentru Relații Externe a caracterizat remarcile lui Biden cu privire la masările de trupe ruse la frontiera cu Ucraina ”nimic mai puțin decât un dezastru”.

Asta pentru că a spus că statele occidentale sunt dezbinate cu privire la sancțiuni împotriva Rusiei și a lăsat să se înțeleagă că o incursiune minoră în Ucraina ar fi acceptabilă. McCaul a adăugat că credibilitatea Americii este în joc spunând că Biden nu se ridică la înălțimea misiunii și că invită o agresiune, nu o descurajează. Spusele lui Biden că riposta occidentală ar veni doar în cazul unei invazii ample crează neliniște la Kiev, unii experți americani crezând că în condițiile date ar fi mai bine ca Statele Unite să impună sancțiuni de îndată.

XS
SM
MD
LG