Linkuri accesibilitate

Joe Biden: Putin e un dictator care nu va putea anula dorința oamenilor de libertate


Imagine de arhivă
Imagine de arhivă
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:27 0:00
Link direct

Declarația președintelui Biden – făcută spontan, sub impulsul emoțiilor generate de întâlnirile cu refugiați ucraineni, în Polonia – că Vladimir Putin nu poate să rămână la putere în Rusia a stârnit un val de reacții în Statele Unite, fiind considerată, de unii o gafă, date fiind posibilele sale implicații și faptul că nu a fost inclusă în alocuțiunile oficiale.

Joe Biden a ținut să precizeze că nu a fost o gafă, ci o declarație ilustrând o judecată morală, dar care nu reprezintă o modificare de politică, care să desemneze implicarea în schimbare de regim. Sondaje recente de opinie arată că o mare majoritate a americanilor nu dorește ca forțe americane să se implice în război și există precedente de intervenție, care crează temeri, vizând schimbări de regim în Irak și Afganistan sau apelarea la forțe NATO, care a dus la înlăturarea lui Ghadafi, în Libia.

În acest context, președintele Biden a ținut să precizeze, de data acesta cu note pregătite anterior răspunsului că declarația sa nu semnifică o schimbare de politică, ci o reacție la crimele comise ca urmare a agresiunii lui Putin, în Ucraina. O astfel de remarcă nu ar trebui să suprindă în condițiile în care Biden îl acuzase de-acum pe Putin de crime de război și implicația logică este că un criminal de război nu poate conduce o țară.

La asta se adaugă și masacrele comise de același Putin în Siria ca și încercările de subminare a democrațiilor occidentale, inclusiv alegerilor americane din 2016. Președintele Biden a făcut apel direct la populația Rusiei, spunând că nu își imaginează că ea acceptă omorârea unor copii și bunici nevinovați sau distrugerea unor școli, spitale sau maternități.

El a spus că Putin este un dictator motivat de dorința de a reclădi un imperiu, care nu va putea însă să anuleze dorința oamenilor de libertate. În acest context este analizată acum și retragerea forțelor ruse din anumite părți ale Ucrainei, pentru o aparentă repoziționare, dar și proiectul unui acord negociat, recent anunțat.

Secretarul de stat Blinken a spus că important este nu ceea ce spune Rusia, ci ceea ce face, temerea fiind că Putin ar putea folosi orice întrerupere de mai scurtă sau lungă durată pentru a pregăti o nouă invazie, în condițiile în care cea de-acum eșuează.

XS
SM
MD
LG