Linkuri accesibilitate

Joe Biden readuce Statele Unite în OMS și acordul de la Paris


La Casa Albă, imediat după depunerea jurământului, președintele Joe Biden semnează o serie de decizii prezidențiale, semnalând o ruptură definitivă cu era Trump, Washington, 20 ianuarie 2021.
La Casa Albă, imediat după depunerea jurământului, președintele Joe Biden semnează o serie de decizii prezidențiale, semnalând o ruptură definitivă cu era Trump, Washington, 20 ianuarie 2021.

La numai câteva ore după ce și-a început mandatul, noul președinte american Joe Biden a semnat o serie de ordine prezidențiale (care nu au nevoie de aprobarea Congresului) prin care a răsturnat politicile fostei administrații Trump în domenii cheie cu ar fi imigrația, schimbările climatice și strategia în combaterea pandemiei de coronavirus. Un semnal puternic că va schimba fundamental politica americană, apelând la unitate. „Trebuie să punem capăt acestui război necivilizat între republicani și democrați, între urban și rural, între conservatori și liberali” a fost apelul lansat de Biden și în discursul ținut la inaugurare.

Prin noile ordine prezidențiale, Biden a ridicat interdicția de a intra în Statele Unite impuse cetățenilor anumitor țări musulmane, a pus capăt construirii zidului de la granița cu Mexic, a reactualizat protecția de care se bucurau cei intrați ilegal în Statele Unite, copii fiind sau cei născuți în Statele Unite din părinți, imigranți ilegali. Mulți critici ai administrației Trump au susținut, la vremea respectivă, că acestea fuseseră decizii care au alimentat xenofobia și intoleranța rasială.

Totodată, noua administrație a readus Statele Unite în Organizația Mondială a Sănătății și în acordul internațional de la Paris asupra protejării climei. Semnat în 2015, scopul acordului de la Paris este de a combate schimbările climatice și de a limita încălzirea globală la numai 1,5 grade, față de temperatura medie a perioadei preindustriale. După China, Statele Unite sunt a doua cea mai mare națiune industrializată, emițătoare de gaze care produc efectul de seră ce duce la încălzirea globală.

Ceremonia de inaugurare în sine, de la Washington, a marcat o schimbarea radicală de direcție a noii administrații americane: s-au purtat măști de protecție, din cauza pandemiei de coronavirus, s-a păstrat distanța socială, a fost fără public, cu un număr redus de invitați.

Ca urmare a asaltului din 6 ianuarie a sute de simpatizanți ai președintelui Trump asupra clădirii Congresului american – același loc în care miercuri a avut loc ceremonia de inaugurare a noii administrații – prezența forțelor de ordine a fost masivă iar centrul capitalei, Washington, închis pentru circulație.

Fostul președinte Trump nu a recunoscut nici acum victoria lui Biden, nu a participat la ceremonia de inaugurare și într-un scurt discurs ținut miercuri dimineață, când a plecat de la Washington, a promis că „o să ne întoarcem, sub o formă sau alta”.

Tot miercuri, după ce președintele Biden și vicepreședinta Kamala Harris au depus jurământul, democrații au preluat și controlul în Senat. Din acest moment și pentru următorii doi ani, până la alegerile parțiale, democrații controlează ambele camere ale Congresului și Casa Albă.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG