Linkuri accesibilitate

Joe Biden spune că SUA vor trimite în curând militari în Europa de Est


Președintele SUA, Joe Biden

Președintele Joe Biden spune că Statele Unite vor disloca în curând un număr mic de trupe americane în țările Europei de Est și NATO, pe fundalul temerilor că acumularea de trupe ale Rusiei în apropierea granițelor Ucrainei ar putea fi preludiul unei invazii.

„Vom deplasa trupe americane în Europa de Est și în țările NATO în scurtă vreme. Nu prea multe", a spus Biden, întrebat despre desfășurarea de trupe pe 28 ianuarie.

La începutul acestei săptămâni, Pentagonul a estimat la aproximativ 8.500 de militari americani, efectivele pentru o posibilă desfășurare în Europa pe fondul concentrării de trupe rusești în apropierea granițelor cu Ucraina. Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, declarase mai devreme că președintele rus Vladimir Putin are toate capacitățile militare pregătite pentru a acționa împotriva Ucrainei. El a afirmat că, deși Washingtonul nu crede că Putin a luat decizia finală de a folosi forțele împotriva Ucrainei, „în mod clar acum are această capacitate.”

Kremlinul a anunțat că Rusia va studia răspunsurile scrise transmise de Statele Unite și NATO cu privire la solicitările de garanții de securitate ale Moscovei și apoi va „decide asupra acțiunilor ulterioare”.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG