Linkuri accesibilitate

Joe Biden: Statele Unite vor interveni militar pentru a proteja Taiwanul, dacă este atacat


Președintele Joe Biden la conferința de presă comună cu premierul niopon Fumio Kișida, Palatul Akasaka, Tokio, 23 mai 2022.
Președintele Joe Biden la conferința de presă comună cu premierul niopon Fumio Kișida, Palatul Akasaka, Tokio, 23 mai 2022.

Președintele american Joe Biden a avertizat că China „să nu se joace cu focul” în Taiwan și a declarat, fără nici o ambiguitate, că Statele Unite vor interveni militar pentru a proteja insula dacă este atacată.

Vorbind în Japonia, Biden a părut să contrazică din nou linia tradițională a politicii americane față de problema taiwaneză, deși Casa Albă s-a grăbit să precizeze imediat că declarația președintelui este în conformitate cu această politică.

Biden a făcut o paralelă între Taiwan și invazia Rusiei în Ucraina, ceea ce a provocat o reacție furioasă din partea Beijing-ului.

Biden este în primul său turneu în Asia în calitate de președinte al Statelor Unite, vizitând aliații regionali.

Președintele și-a prefațat remarcile de la Tokio spunând că politica SUA față de Taiwan „nu s-a schimbat”. Dar comentariile de luni sunt pentru a doua oară în ultimele luni în care a declarat fără echivoc că America ar apăra Taiwanul în cazul unei agresiuni chineze.

În trecut, poziția administrațiilor americane a fost mult mai vagă.

China consideră Taiwan-ul o provincie separatistă, care trebuie reunificată cu restul țării.

Purtătorul de cuvânt al ministerului chinez de Externe, Wang Wenbin, a insistat: „Taiwan-ul este o parte inalienabilă a teritoriului Chinei... nu există loc de compromis sau concesii. (...) Chestiunea Taiwanului și problema Ucrainei sunt fundamental diferite. A le compara este absurd. Îndemnăm încă o dată Statele Unite să respecte principiul unei singure Chine”.

Statele Unite nu au legături diplomatice oficiale cu Taiwan, dar îi vând arme ca parte a legislației care stabilește parametrii relațiilor cu Taiwan și care precizează că America trebuie să ofere insulei mijloacele de a se apăra.

Washington-ul nu numai că are legături diplomatice cu China, dar recunoaște și principiul unei „singure Chine”, al unui singur guvern chinez.

XS
SM
MD
LG