Linkuri accesibilitate

Joe Biden: SUA au atacat ținte legate de Iran în Siria pentru a apăra personalul american


Atacurile aeriene americane din această săptămână au vizat ținte legate de Iran în Siria și au fost efectuate pentru a proteja și apăra personalul american, a declarat președintele american Joe Biden. Atacurile au avut loc în contextul în care săptămâna aceasta s-au intensificat semnificativ luptele în care au fost implicate forțele americane.

Biden a făcut comentariile într-o scrisoare adresată pe 25 august președintei Camerei Reprezentanților din SUA, Nancy Pelosi. Biden afirmă în acest mesaj că a ordonat loviturile „în conformitate cu responsabilitatea mea de a proteja cetățenii Statelor Unite atât acasă, cât și în străinătate și în vederea promovării intereselor de securitate națională și de politică externă ale Statelor Unite”.

Oficialii militari locali au declarat că armata americană a lovit mai multe ținte pe 25 august în orașul sirian Mayadin, în părți ale provinciei Deir al-Zor aflate sub controlul guvernului sirian. Cel puțin trei membri ai unei miliții aliate cu Iranul au fost uciși atunci când au fost ținta unui elicopter american, potrivit unor rapoarte de presă.

Milițiile iraniene sunt foarte prezenți în orașul de pe malul vestic al râului Eufrat și de mult timp au vizat câmpul petrolier al-Omar din apropiere, pe malul estic al Eufratului, unde coaliția americană are o bază importantă. În ultimele 24 de ore, a declarat armata americană, patru militanți au fost uciși și șapte lansatoare de rachete au fost distruse. Pentagonul a declarat că trei membri ai personalului american au suferit răni minore în urma schimbului de focuri din 24 august.

Deir al-Zor este o provincie strategică, bogată în petrol, care se învecinează cu Irakul și care este controlată de grupări de miliție susținute de Iran și de forțele siriene. Taberele din această regiunea au mai fost atacate în trecut de avioane de război israeliene. La 24 august, Ministerul iranian de Externe a negat că Teheranul ar avea vreo legătură cu locurile vizate. „Atacul american asupra infrastructurii și populației siriene este o încălcare a suveranității și integrității teritoriale a Siriei”, a declarat purtătorul de cuvânt Nasser Kanaani, citat pe canalul Telegram al ministerului. „Zonele vizate de atacuri nu aveau nicio legătură cu Republica Islamică".

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG