Dacă trupele ruse intră în Ucraina, Statele Unite vor considera acest lucru drept o invazie, iar costurile pentru Rusia vor fi mari, a declarat președintele american Joe Biden la 20 ianuarie, a doua asemenea sa declarație la Casa Albă în ultimele două zile.
„Dacă vreo unitate regulată rusă traversează granița Ucrainei, acest lucru înseamnă invazie”, a declarat președintele Biden și a subliniat că i-a explicat „absolut limpede” acest lucru președintelui rus Vladimir Putin, așa încât Putin nu are o înțelegere greșită a situației.
Capitalele occidentale sunt tot mai alarmate în legătură cu riscul unui nou conflict major, după ce Rusia a dislocat forțe estimate la 127 000 de militari la granițele Ucrainei, iar săptămâna aceasta a trimis trupe și în Belarus, spunând că scopul este participarea la exerciți militare, care vor începe la 9 februarie.
O investigație a serviciului rus al Europei Libere, Radio Svoboda și a proiectului Conflict Intelligence Team, bazată pe imagini apărute pe rețelele de socializare online și mărturii ale familiilor militarilor, arată că unități ale armatei sunt aduse din Extremul Orient al Rusiei în zona vestică a țării, sub pretextul exercițiilor din Belarus.
În declarațiile din 20 ianuarie, Joe Biden a spus că o invazie va fi întâmpinată cu un „răspuns economic aspru și coordonat așa cum a fost discutat în detaliu cu aliații noștri și i-a fost prezentat foarte clar președintelui Putin”. „Să nu existe nicio îndoială că, în cazul în care Putin face o asemenea alegere, Rusia va plăti un preț greu”, a mai spus Biden.
În Ucraina, un consilier prezidențial, Mîhailo Podoliak, a spus că Kievul salută faptul că președintele american a confirmat un răspuns coordonat occidental în cazul în care Rusia traversează granița și că a fost important ca societatea ucraineană să audă acest lucru. „În același timp, este important să înțelegem că eforturile diplomatice la diferite niveluri continuă, iar pașii către detensionare sunt acum scopul principal al acestor eforturi”, a mai spus agenției Reuters consilierul președintelui ucrainean Volodimir Zelenski.
Noul său avertisment a urmat după ce secretarul de stat american, Antony Blinken, s-a întâlnit la Berlin cu omologii săi din Germania, Franța și Marea Britanie pentru a lua în discuție îngrijorările privind un posibil atac al Rusiei asupra Ucrainei. Blinken a spus că vor exista „consecințe grave” pentru Rusia în cazul unei invazii și un răspuns „rapid și sever” din partea Statelor Unite și aliaților lor.
Vorbind la o conferință de presă comună cu Blinken, șefa diplomației germane, Annalena Baerbock, a spus că participanții la discuțiile de la Berlin „cer Rusiei să ia măsuri de urgență pentru detensionarea situației”. „Orice altă atitudine agresivă, orice altă agresiune va avea consecințe grave”, a spus Baerbock.
Antony Blinken, care a călătorit și la Kiev, a spus că Rusia ar putea recurge la diferite tactici pentru a destabiliza Ucraina, inclusiv atacuri hibrid sau folosirea forțelor paramilitare din Donbas.
Moscova neagă planificarea unui atac. La 20 ianuarie, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a spus că avertismentul Statelor Unite cu privire la posibile consecințe dezastruoase pentru Rusia ar putea destabiliza și mai mult situația. Ea a acuzat Occidentul că declarațiile despre un atac iminent al Rusiei în Ucraina ar servi drept „acoperire” pentru provocări, inclusiv cu caracter militar, pe care le-ar pregăti Occidentul.
După discuțiile din 20 ianuarie de la Berlin, secretarul de stat american urmează să se întâlnească vineri, pe 21 ianuarie, cu ministrul de externe rus, Serghei Lavrov, la Geneva.
Toți aliații din NATO au spus limpede de câteva ori că vom reacționaJens Stoltenberg, secretarul general al NATO
Între timp, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a subliniat unitatea alianței. „Toți aliații din NATO au spus limpede de câteva ori că vom reacționa, dacă Rusia întreprinde încă o dată acțiuni agresive împotriva Ucrainei”, a spus Stoltenberg televiziunii CNN.
O declarație asemănătoare a făcut și președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. Ea a reiterat, la data de 20 ianuarie, că Uniunea Europeană va răspunde cu sancțiuni economice și financiare „masive” în cazul în care situația se va deteriora și vor exista noi atentate la integritatea teritorială a Ucrainei.