Linkuri accesibilitate

John Bolton: „Singurele aspirații în regiune ale SUA sînt ca oamenii de aici să fie lăsați să trăiască în securitate şi libertate” (VIDEO)


Consilierul prezidențial John Bolton, întâmpinat de premierul Maia Sandu, 29 august 2019
Consilierul prezidențial John Bolton, întâmpinat de premierul Maia Sandu, 29 august 2019

Consilierul pe probleme de securitate națională al președintelui american Donald Trump a vizitat R. Moldova în timpul unui turneu diplomatic în regiune, început în Ucraina şi încheiat în Belarus.

Una din îngrijorările legate de actuala coaliție guvernamentală de la Chișinău e că aceasta ar putea să se încheie cu o întărire a forțelor pro-ruseşti din R. Moldova, în particular a socialiștilor. John Bolton a purtat discuții la Chișinău mai ales cu Maia Sandu şi echipa acesteia, dar a avut şi o întrevedere cu președintele Igor Dodon.

Ceea ce a spus urmare a discuțiilor purtate cu cei doi despre acest parteneriat „nefiresc” - un parteneriat ce durează aproape de trei luni şi care a fost salutat într-un mod ce a surprins pe mulți atunci când a fost constituit atât din Est, cât şi din Vest – a sunat încurajator.

A spus că e o coalizare dificilă, dar care ar avea mai multe părți bune: mai întâi, pentru că oferă reprezentativitate deplină Guvernului, lucru care nu prea s-a întâmplat până acum în R. Moldova, apoi, pentru că ambele tabere par să acționeze cu bună-credință, şi, în final, pare să existe o convergență în ceea ce ţine de nevoia transformării justiției şi lupta cu corupția, cele două chestiuni esențiale de pe agenda noii guvernări.

O remarcă pe care a făcut-o este că: „E important ca să fie întărite instituțiile care reprezintă Guvernul”.

Oprirea unui reprezentant atât de important al Statelor Unite în R. Moldova, între o vizită în Ucraina şi alta în Belarus, a fost tratată de autoritățile moldovene ca un puternic semnal de sprijin. Nicu Popescu, șeful diplomației în Guvernul Maiei Sandu, a afirmat, după întrevederea cu Bolton, că a primit confirmarea că R. Moldova are în Statele Unite „un aliat şi partener strategic foarte puternic” în lupta contra corupției.

Ulterior, într-un interviu pe care ni l-a oferit, Popescu a adăugat că a primit garanții de sprijin deplin pentru dorința R. Moldova de a se apropia de Occident, dar şi de a-şi normaliza, „acolo unde este posibil”, a precizat șeful diplomației moldovene, relația cu Rusia.

Bolton nu a vizat Rusia în mod direct în niciuna din declarațiile sale de la Chişinău, ci doar indirect, de exemplu, atunci când, răspunzând unei întrebări a Europei Libere privind strategia SUA pentru o ţară ca R. Moldova în care interesul strategic al SUA pare să se confrunte cu cel al Rusiei, a spus că, prin cele trei state anume selectate pentru călătoria sa, vrea să arate că toate se confruntă cu amenințări similare de securitate, că securitatea celor trei este importantă pentru securitatea europeană, iar interesul strategic al SUA este tocmai ca Europa să rămână sigură.

„SUA nu au alte aspirații în regiune decât să lăsăm oamenii de aici să trăiască în securitate şi libertate”, a spus el.

Sau când a fost întrebat de un alt jurnalist dacă R. Moldova ar trebui să renunțe la statutul de neutralitate. Bolton a răspuns că SUA nu împinge R. Moldova într-o direcție sau alta, dar speră ca nici alte state (de înțeles Rusia) să nu facă acest lucru.

Într-un alt context, John Bolton a vorbit despre R. Moldova ca unul din statele care au actori externi prezenți cu trupe pe teritoriul lor. „În asemenea state, trebuie să ne asigurăm cu toţii ca acești actori externi să plece şi să plece în condiții în care îşi doresc guvernele acestor state”.

John Bolton: Menținerea integrității teritoriale și a suveranității Moldovei este crucială pentru SUA
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:17 0:00

Consilierul pe securitate națională al președintelui american Donald Trump a vizitat R. Moldova în timpul unui turneu mai larg în regiune, începând cu Ucraina şi încheind cu Belarus, iar escala sa la Chişinău precede cu câteva zile prima călătorie la Washington a prim-ministrei moldovene Maia Sandu.

După întrevederea de la Chişinău cu Bolton, Igor Dodon a părut să sugereze într-un comentariu pe Facebook că partenerii americani i-ar împărtăși părerea despre nevoia păstrării cât mai îndelungate a actualei coaliții, iar Maia Sandu, într-o conferință comună, i-a mulțumit lui Bolton pentru sprijin în recenta criză politică şi şi-a anunțat intenția de a elabora un nou plan de colaborare cu NATO.

Anterior, Guvernul Sandu a semnalat că ar spera şi pe un nou program Millenium Challenge, după ce unul anterior - cunoscutul program Compact - finanțat în R. Moldova cu peste 260 de milioane de dolari de corporația americană, nu a fost prelungit din cauza lipsei progreselor în lupta cu corupția.

Previous Next

XS
SM
MD
LG