Linkuri accesibilitate

John Howell: „Referendumurile nu au supremație față de Parlament, nici măcar în țări cu democrație participativă” (VIDEO)


Efectul Brexit: Noi reguli pentru organizarea referendumurilor
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:21 0:00

John Howell în discuția cu Iolanda Bădiliță

Efectul Brexit: Noi reguli pentru organizarea referendumurilor.

Brexit-ul dar și alte referendumuri controversate precum cel din Catalonia sau cele din Găgăuzia și Transnistria au determinat APCE să ceară Comisiei Veneția modificarea condițiilor în care pe viitor va putea fi organizat un referendum. Comisia Veneția lucrează deja la un nou ghid privind organizarea referendumurilor. Pe viitor întrebările vor trebui formulate mult mai clar, iar cei care organizează referendumurile vor fi obligați să pună la dispoziția publicului „informații echilibrate și de calitate”, spune într-un interviu acordat în exclusivitate Europei Libere parlamentarul conservator britanic John Howell, membru al APCE.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:36 0:00
Link direct

El explică faptul că APCE a stabilit o serie de principii care urmează să fie incluse într-o revizuire Codului Comisiei Veneția privind bunele practici în materie de referendum. În campanie, presa nu va mai putea transmite orice informatie înainte ca aceasta să nu fie verificată de un corp de experți, faptele vor fi, de asemenea verificate, iar media, inclusiv rețelele sociale, vor fi mai strict reglementate.

APCE mai solicită o transparență mai mare a surselor fondurilor de campanie și a modului în care acestea sunt cheltuite, mai arată Howell. Donațiile străine ar putea fi interzise, cu amenzi pentru încălcarea regulilor. Acolo unde este posibil, referendumurile să fie post-legislative, mai cere APCE. În cazul în care acest lucru nu este posibil „ar trebui stabilit un proces care să permită două referendumuri, dacă primul referendum nu permite alegătorilor să aleagă între opțiunile pe care le doresc”. Întrebările care necesită alte răspunsuri decât „da” sau „nu”, inclusiv întrebările cu mai multe opțiuni, ar trebui să fie permise dacă oferă alegătorilor o alegere mai clară. APCE solicită verificarea întrebărilor de către un organism independent, pentru a se asigura că sunt „clare, ușor de înțeles și imparțiale”.

Europa Liberă: Domnule Howell, democrația înseamnă alegeri și referendumuri. Înseamnă că cetățenii își spun părerea în cadrul acestor plebiscituri. De ce a simțit APCE nevoia să schimbe modul de organizare a referendumurilor?

John Howell: „S-a creat o tensiune între cei care doresc organizarea de referendumuri și democrația parlamentară. Or democrația parlamentară ar trebui să prevaleze asupra referendumurilor. În privința referendumurilor au apărut numeroase probleme, mai ales odată cu dezvoltarea platformelor sociale. Acesta este principalul motiv pentru care APCE a simțit nevoia să solicite, prin intermediul acestei rezoluții, Comisiei Veneția să își actualizeze ghidurile pentru referendumuri.”

Europa Liberă: BREXIT, Catalonia, referendumurile din Transnistria sau Găgăuzia. Sunt aceste referendumuri cele care au demonstrat Comisiei Veneția și APCE necesitatea de schimbare a modului de organizarea a unui referendum?

John Howell: „Acest raport și rezoluția aferentă nu sunt despre un singur referendum sau despre un referendum anume, fie că vorbim de Brexit sau de Scoția. Este vorba despre o serie de tendințe care se manifestă atunci când anumite forțe din societate au referendumuri pe agenda politică. Cum facem ca populația să fie informată corespunzător, să aibă acces la informații corecte și să nu își formeze opinia în baza unor informații false. Furnizarea de informații în timpul Brexit-ului ilustrează foarte bine nevoia ca informațiile să fie corecte și disponibile în mod liber. Ca atare, am recomandat Comisiei Veneția să

În viitor procesul de organizare a unui referendum va fi mai strict verificat, și ne vom asigură că oamenii ințeleg ce votează si consecințele votului lor..

restricționeze prevederile privind corectitudinea informațiilor, și mă refer atât la informațiile puse pe piață de cei care vor un referendum și de cei care se opun referendumului.

Dincolo de monitorizarea informațiilor, în viitor procesul de organizare a unui referendum va fi mai strict verificat, și ne vom asigură că oamenii ințeleg ce votează si consecințele votului lor. De asemenea, va trebui oferită posibilitatea organizării unui al doilea referendum.”

Europa Liberă: Referendumul este un instrument democratic, ca și alegerile parlamentare sau prezidențiale. Pare că în acest moment parlamentele nu mai văd cu ochi buni organizarea și rezultatele referendumurilor. Dar în Elveția, de exemplu, cetățenii decid prin referenumuri, așa numitele votations, cu privire la aproape orice din comunitatea unde trăiesc, de la câte semafoare sunt pe o stradă, la construcția de minarete.

John Howell: „În dezbaterea care a avut loc în plenul APCE am fost foarte încântat să ascult pozițiile unor parlamentari din Elveția, care au spus că până și în Elveția parlamentul prevalează asupra referendumurilor. Referendumurile ii informeaza pe parlamentari cu privire la părerea cetățenilor într-o decizie sau alta luată de parlament. Ca atare, nu cred ca referendumurile au supremația față de parlament, nici măcar în țări cu democrație participativă. Ce să mai vorbim de țări ca Marea Britanie, care folosesc referendumul doar pentru chestiuni constituționale, și unde referendumul are doar caracter consultativ.”

Europa Liberă: Ce urmează? Când se vor aplica noile ghiduri?

John Howell: „Comisia Veneția va modifica actualele ghiduri de organizare a referendumurilor. Apoi, statele membre vor trebui să le aplice. Important este ca un referendum să fie organizat de la început corect, pentru ca altfel rezultatele vor fi viciate.”

XS
SM
MD
LG