Linkuri accesibilitate

Johnson & Johnson reia livrările de vaccin în Europa


Compania Johnson & Johnson reia livrările de vaccinuri anti Covid-19 în Europa după ce marti, 20 aprilie, Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) a recomandat ca în cazul acestui vaccin să fie menționat pericolul „foarte rar” de tromboze, ca un efect secundar. La fel ca în cazul vaccinului AstraZeneca.

Johnson & Johnson este un vaccin clasic, ușor de stocat și primul care se administrează într-o singură doză. EMA a declarant marți că există „probabil” o legătură între vaccin și rare cazuri de tromboze dar că avantajele de a folosi vaccinul depășesc cu mult riscurile secundare. În Satele Unite, din peste 7 milioane de persoane care au fost vaccinate cu Johnson & Johsnnon, opt au făcut tromboze, una a decedat. Firma Johnson& Johnson sistase livrarea de vaccinuri spre Europa, în așteptarea recomandării EMA.

În cazul vaccinului AstraZeneca, în Europa s-au semnalat 86 de cazuri de tromboze dintr-un total de 25 de milioane de persoane vaccinate. O serie de țări europene au limitat utilizarea vaccinului la persoanele de peste 50 sau chiar 60 de ani. Danemarca este singura țară care a declarat săptămâna trecută că va renunța la AstraZeneca, ceea ce a ridicat noi probleme de redistribuire a vaccinurilor între alte țări UE interesate.

Previous Next

Previous Next

XS
SM
MD
LG