Linkuri accesibilitate

Joi se încheie înregistrarea preliminară pentru alegerile prezidențiale din noiembrie


Joi, 17 septembrie, este ultima zi în care alegătorii de peste hotare pot face așa-numite înregistrare prealabilă pentru scrutinul prezidențial din 1 noiembrie. Scopul aceste înregistrări este de a estima numărul alegătorilor peste hotare și respectiv al secțiilor de vot și al buletinelor necesare. Anul acesta, în mod excepțional, deschiderea centrelor de votare peste hotare va fi decisă și în funcție de evoluția pandemiei de coronavirus în fiecare țară în parte și de regulile sanitare în vigoare la momentul votului.

Până în prezent, peste 52 de mii de cetățeni moldoveni aflați peste hotare au depus cereri prealabile on-line și pe hârtie ,Pe primul loc se află Italia, cu aproximativ 10 500 de înscrieri, iar pe locul doi – Regatul Unit al Marii Britanii, cu 8000 de înregistrări.

Peste 5800 de cereri au fost depus de alegători care au spus că se vor afla în Rusia la alegerile prezidențiale și intenționează să voteze acolo.

Opoziția și-a exprimat îngrijorarea că peste 2400 de cereri au fost depuse pe hârtie, și nu în format electronic și inclusiv că s-ar încerca falsificarea înregistrărilor din Federația Rusă, pentru a deschide acolo mai multe secții de vot.

Aproximativ câte 5000 de cereri au fost depuse din Germania și România, iar peste 4000 – din Franța.

Decizia privind deschiderea secțiilor peste hotare o ia Comisia Electorală Centrală împreună cu Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene.

XS
SM
MD
LG