Linkuri accesibilitate

Jonhson & Johnson amână livrările de vaccin anti Covid-19 în UE


În Statele Unite, două agenții de resort au recomandat o pauză în folosirea vaccinului anti COVID-19 de la compania Johnson & Johnson până la investigarea relatărilor despre apariția unor cheaguri de sânge la persoanele vaccinate. Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor și Administrația pentru Alimente și Medicamente au spus într-o declarație comună că recomandă suspendarea din motive de precauție. Investigațiile încep după relatările că șase femei vaccinate au avut de suferit în urma apariției cheagurilor de sânge. Peste 6,8 milioane de oameni au fost vaccinați până acum, în Statele Unite, cu vaccin Johnson & Johnson, un vaccin clasic, ușor de stocat și singurul care se administrează într-o singură doză.

Firma Johnson & Johnson a anunțat între timp că amână livrarea vaccinului anti Covid-19 pe piata europeană iar vineri este așteptată concluzia autorităților medicale europene (Agenția Europeană a Medicamentelor/ EMA) privind siguranța acestui vaccin. Uniunea Europeană urma să înceapă săptămâna aceasta vaccinarea cu Johnson & Johnson iar până la sfârșitul lui iunie urmau să fie livrate peste 55 de milioane de doze.

Problemele cu Johnson & Johnson vor frâna și mai mult o campanie de vaccinare care și așa s-a lovit de probleme similare legate de vaccinul AstraZeneca, tot un vaccin clasic, administrat însă în două doze. Vaccin care reprezintă și cea mai mare parte a donațiilor promise țărilor mai sărace din lume, cum este și R. Moldova, de către Organizația Mondială a Sănătății prin platforma COVAX.

În acest moment, în mult țări din UE, AstraZeneca este rezervat persoanelor de peste 55 de ani, după ce s-au constatat probleme similare legate de producerea de cheaguri de sânge deși Agenția Europeană a Medicamentelor nu a recomandat vreo schimbare în modul de utilizare a vaccinului.

În Marea Britanie se așteaptă ca vaccinul anti Covid-19 Johson & Johnson să fie omologat în următoarele zile, relatează cotidianul Times.

Previous Next

Previous Next

XS
SM
MD
LG