Linkuri accesibilitate

Josep Borrell: Dacă Rusia vrea să oprească livrările de gaze spre UE, o va face curând


FILE PHOTO: High Representative of the European Union for Foreign Affairs and Security Policy Borrell attends a news conference in Brussels
FILE PHOTO: High Representative of the European Union for Foreign Affairs and Security Policy Borrell attends a news conference in Brussels

Dacă Rusia vrea să „taie gazul'' Uniunii Europene, nu va aştepta până la toamnă sau iarnă, a declarat joi şeful diplomaţiei europene Josep Borrell, care a adăugat însă că nu crede în probabilitatea unei întreruperi „brutale” a livrărilor de gaze rusești.

„Dacă Rusia vrea să ne taie gazul, nu va aştepta toamna sau iarna, pentru că va încerca încă în această vară să ne oprească să ne facem stocurile pentru iarnă”, a declarat Borrell la postul public spaniol de televiziune TVE.

Borrell nu crede însă într-o sistare bruscă a livărilor pentru că, în opinia sa, Rusia are nevoie de banii din exporturile de energie și știe că oricum Uniunea Europeană vrea să devină independentă de livrările rusești. Dar durează până Moscova găsește clienți alternativi, care să-i înlocuiască pe cei din UE, a argumentat șeful diplomației europene.

De miercuri, Gazprom, compania rusă de stat, a redus și mai mult, la numai 20% din capacitate, livrările de gaze spre Germania prin conducta Nord Stream 1, care leagă Rusia direct de Germania prin Marea Baltică. Reducerea a fost motivată cu probleme tehnice, deși Berlinul și Bruxelles-ul susțin că este vorba de un „șantaj energetic”, prin care Rusia vrea să obțină ușurarea, sau chiar ridicarea sancțiunilor economice internaționale.

De la începerea invaziei din Ucrainei, pe 24 februarie, și ca reacție la valul de sancțiuni internaționale, Rusia a sistat livrările de gaze spre șase țări UE și le-a redus spre alte șase, între care Germania, cea mai mare economie europeană.

XS
SM
MD
LG