Linkuri accesibilitate

Josep Borrell: Rusia comite „o adevărată crimă de război” blocând cerealele ucrainene


Șeful diplomației europene, Josep Borrell
Șeful diplomației europene, Josep Borrell

Șeful diplomației europene, Josep Borrell a declarat că Rusia comite „o adevărată crimă de război” blocând cerealele ucrainene. Vorbind la reuniunea miniștrilor de externe din UE, reuniți în Luxembourg, Borrell a cerut Moscovei să ridice „imediat” blocada impusă asupra porturilor ucrainene de la Marea Neagră.

„Este o crimă de război pentru care Moscova trebuie să răspundă” a mai spus Borrell , care a respins categoric și teza Rusiei potrivit căreia criza alimentară din Africa și Orientul Mijlociu ar fi provocată de sancțiunile occidentale, nu de blocada rusă.

„Vreau să fiu foarte clar”, a mai spus Borrell, „nu sancțiunile europene provoacă această criză. Sancțiunile noastre nu vizează alimentele, nu vizează îngrășămintele. Problema vine din blocada rusă a cerealelor ucrainene”.

Ministrul francez de externe Catherine Colonna a cerut, de asemenea, Rusiei să nu mai folosească „perspectiva unei foamete globale ca armă de șantaj împotriva Occidentului”. „Blocarea cerealelor este periculoasă pentru stabilitatea lumii”, a mai spus Colonna.

Michal Dworczyk, șeful biroului premierului polonez, va discuta cu ministrul ucrainean al infrastructurii, Oleksandr Kubrakov, despre modalități de a grăbi controalele vamale pentru camioane, la granița polono-ucraineană, și asta pentru a mări volumul de cereale exportate de Ucraina.

Este vorba de așa-numitul program al „Granițelor deschise”, iar Kubrakov a declarat luni că Ucraina discută participarea la acest program și cu Slovacia, Ungaria, România și R. Moldova, relatează Interfax.

Blocarea porturilor la Marea Neagră a forțat aproape întregul comerț cu și din Ucraina să fie transferat pe șosele și căile ferate, ceea ce a provocat cozi imense de camioane la granițele Ucrainei sau Moldovei cu țările din UE.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG