Linkuri accesibilitate

Josep Borrell: Strâmtoarea Taiwan trebuie să fie patrulată de forțele navale europene


Șeful diplomației Uniunii Europene, Josep Borrell
Șeful diplomației Uniunii Europene, Josep Borrell

Șeful diplomației UE, Josep Borrell, a îndemnat сa forțele navale UE să patruleze strâmtoarea Taiwan.

„Taiwan ne preocupă din punct de vedere economic, comercial și tehnologic. De aceea fac apel către marina militară europeană să patruleze strâmtoarea Taiwan și să demonstreze angajamentul Europei față de libera circulație pe aceste teritorii extrem de importante”, a scris Josep Borrell într-un comentariu publicat de ziarul francez Journal du Dimanche pe 23 aprilie.

China a efectuat recent exerciții militare lângă Taiwan, care au durat trei zile. Manevrele au început după ce președinta Taiwanului, Tsai Ing-wen, s-a întors dintr-o vizită din Statele Unite ale Americii, unde s-a întâlnit cu președintele Camerei Reprezentanților, Kevin McCarthy.

Într-un discurs ținut marți, 18 aprilie, la Parlamentul European, Borrell a menționat că din punctul vedere geopolitic Taiwanul este foarte important pentru Europa.

La începutul lunii aprilie președintele francez Emmanuel Macron a declarat că Europa nu ar trebui să „urmeze Statele Unite” în cazul unui conflict cu China, din cauza Taiwanului. Poziția lui Macron, care a vizitat recent Beijingul, a fost criticată de unii politicieni americani și europeni.

China consideră că Taiwanul este o parte a teritoriului său și tratează insula ca pe o provincie rebelă care s-a separat în anul 1949. Autoritățile Chinei au declarat că „unirea cu Taiwanul” este „misiunea lor istorică”, pe care ei intenționează să o îndeplinească, inclusiv cu ajutorul forței militare, dacă va apărea o astfel de necesitate.

XS
SM
MD
LG