Linkuri accesibilitate

Vizita președintei Taiwanului în SUA sporește tensiunile dintre Washington și Beijing


Președinta Taiwanului, Tsai Ing-wen, pleacă de la hotelul Lotte din Manhattan din New York, New York, SUA, 30 martie 2023
Președinta Taiwanului, Tsai Ing-wen, pleacă de la hotelul Lotte din Manhattan din New York, New York, SUA, 30 martie 2023

Președintele Camerei Reprezentanților, Kevin McCarthy, s-a întâlnit cu președinta Taiwanului, Tsai Ing-wen, în California, în ciuda avertismentelor Beijingului că o astfel de întâlnire va provoca o „confruntare serioasă” cu Statele Unite.

Beijingul privește orice gest care pare să trateze Taiwanul ca o țară independentă ca pe un afront.

Vizita președintei Taiwanului în SUA sporește tensiunile dintre Washington și Beijing
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:09 0:00
Link direct

Anul trecut când președinta de atunci a Camerei Reprezentanților, Nancy Pelosi a vizitat Taipeiul, China a efectuat exerciții militare masive, în apropiere de Taiwan și a tras proiectile, care au survolat insula.

Armata chineză a început exerciții militare miercuri dimineața. Ministerul taiwanez al apărării le monitorizează. Ambasadorul chinez la Washington a avertizat săptămâna trecută că vizita lui Tsai Ing-wen ar duce la o confruntare serioasă. „Cine se joacă cu focul va pieri din cauza lui” – a spus acesta. Casa Albă a încercat să diminueze tensiunile, arătând că predecesori recenți ai lui Tsai au tranzitat în America și că însăși Tsai a fost în Statele Unite de șase ori, fără să se producă vreun incident.

Ministerul taiwanez de Externe a arătat într-un comunicat că Taiwanul este „o țară independentă și suverană și dezvoltă relații cu alte țări din lume”. McCarthy a declarat că „prietenia între America și populația Taiwanului nu a fost niciodată mai puternică”. După întâlnire, Tsai Ing-wen i-a mulțumit lui McCarthy și întregului Congres pentru sprijinul lor. „În efortul de a proteja modul nostru de viață, Taiwanul este recunoscător Statelor Unite pentru sprijinul lor, în condițiile în care ne confruntăm cu provocările timpurilor noastre”. Anumiți experți americani anticipează că în următorii câțiva ani, Statele Unite și China ar putea intra în conflict, cu privire la Taiwan.

Președintele Chinei, Xi Jinping s-a angajat să aducă insula sub control chinez, prin forță dacă va fi necesar. În câteva rânduri de când a fost ales președinte, Joe Biden a spus că Statele Unite vor sări în apărarea Taiwanului, dacă va fi necesar.

XS
SM
MD
LG