Linkuri accesibilitate

Jucătorii germani de fotbal își acoperă gura înaintea meciului de la Campionatul Mondial


Cupa Mondială la Fotbal, Qatar, 2022, Grupa E, Germania vs. Japonia, Stadionul Internațional Halifa, Doha, 23 noiembrie 2022
Cupa Mondială la Fotbal, Qatar, 2022, Grupa E, Germania vs. Japonia, Stadionul Internațional Halifa, Doha, 23 noiembrie 2022

Membrii echipei naționalei de fotbal a Germaniei și-au acoperit gura în fotografia de grup dinaintea meciului cu reprezentativa Japoniei de la campionatul Mondial de Fotbal din Qatar, aparent în semn de respingere a deciziei Federației Internaționale de Fotbal (FIFA) de a nu permite purtarea banderolelor „One Love” în semn de protest față de discriminarea din țara gazdă, relatează Associated Press.

După ce s-au aliniat în formația tradițională înaintea meciului de joi cu japonezii (pe care l-au pierdut cu scorul de 2 la 1), cei 11 jucători ai naționalei germane și-au acoperit gura cu mâna dreaptă.

Associated Press spune că acest gest pare să fi fost un răspuns la avertismentul dat de FIFA unui număr de șapte federații europene de fotbal că jucătorii vor fi penalizați dacă vor purta banderolele colorate „One Love”, care simbolizează incluziunea și diversitatea. Căpitanii echipelor naționale a șapte țări europene calificate la Cupa Mondială de Fotbal plănuiau să poarte aceste banderole.

Qatar a fost criticat pentru abuzuri în ce privește respectarea drepturilor omului și pentru că are legi care criminalizează relațiile homosexuale.

Federația Internațională de Fotbal a lansat avertismentul luni, cu câteva ore înainte de începerea meciurilor, spunând că jucătorilor care vor purta banderolele „One Love” li se va arăta cartonașul galben.

Președintele Federației Germane de Fotbal Bernd Neuendorf și antrenorul echipei naționale a Germaniei Hansi Flick s-au aflat printre cei care au criticat decizia FIFA.

Nuenedorf a calificat avertismentul drept încă o „lovitură joasă” din partea FIFA, care nu a comentat gestul de miercuri al jucătorilor germani.

Șefa ministerului german de Interne, Nancy Faeser care este responsabilă și cu sportul, a purtat în tribună o banderolă „One Love” în timpul meciului Germaniei cu Japonia, și a postat o poză pe Twitter cu hashtagul #OneLove.

Agenția germană de știri DPA a relatat că Faeser purta banderola sub un sacou roz pe care l-a dat jos în prima repriză a meciului. Ea a stat în tribună alături de președintele FIFA, Gianni Infantino.

Ceva mai devreme, șefa ministerului german de interne a criticat Qatar-ul după ce forțele de ordine l-au obligat pe un fan german să-și scoată banderola „One Love” de pe braț în timpul unui alt meci.

„Asta nu se potrivește cu înțelegerea mea a garanțiilor de securitate pe care le-am primit de la ministrul de interne [din Qatar]. Securitatea trebuie să fie aplicată pentru toată lume. Sunt foarte dezamăgită de asta”, a spus Nancy Faeser.

Banderola „One Love” e colorată în culorile curcubeului, care e în toată lumea simbolul toleranței față de diversitatea sexuală. Faeser spune că în opinia ei „aceste simboluri ar trebui să fie arătate deschis”, relatează Associated Press.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG