Linkuri accesibilitate

Judecător al Curții Supreme ucrainene, demis din cauza cetățeniei ruse


Curtea Supremă ucraineană l-a concediat pe unul dintre judecătorii săi în urma unei investigații recente a Schemes, unitatea de investigații a Serviciului ucrainean al RFE/RL. Ancheta făcută de Schemes a descoperit că judecătorul avea are și cetățenie rusă.

Președintele Curții Supreme, Vsevolod Kniaziev, a ordonat printr-o directivă publicată la 5 octombrie ca lui Bohdan Lvov să i se retragă atribuțiile de judecător și să fie demis din instanță, cu efect imediat. Curtea Supreme a publicat o declarație în care se spune că decizia s-a bazat pe confirmarea din partea Serviciului de Securitate ucrainean, SBU, că registrele oficiale rusești indică faptul că acesta deține cetățenia rusă. Constatarea SBU a reluat rezultatele investigației efectuate de Schemes, care a transmis pe 15 septembrie că Lvov deținea cetățenia rusă pe lângă cetățenia ucraineană.

Folosind mai multe surse, jurnaliștii de la Schemes au descoperit că bazele de date ale guvernului rus conțin cererile anterioare ale lui Lvov pentru pașapoarte rusești și utilizarea unui pașaport rusesc care îi poartă numele pentru a înregistra coproprietatea unui apartament din Moscova și pentru a transfera această cotă de proprietate soției sale în 2012.

În conformitate cu legislația ucraineană, judecătorii nu pot avea dublă cetățenie. Atenția acordată ucrainenilor aflați în poziții de putere care au legături cu Rusia s-a intensificat de când Moscova a lansat invazia pe scară largă a Ucrainei, în februarie.

XS
SM
MD
LG