Linkuri accesibilitate

Judecătorii de la Haga mențin condamnarea pentru genocid a lui Ratko Mladici


Locuitori din Sarajevo urmăresc transmisiunea live a procesului lui Ratko Mladic 8 iunie 2021.
Locuitori din Sarajevo urmăresc transmisiunea live a procesului lui Ratko Mladic 8 iunie 2021.

Judecători ONU pentru crime de război au confirmat marți condamnarea pe viață pentru genocid a fostului comandant al forțelor sârbilor bosniaci, Ratko Mladici, respingând apelul său împotriva deciziei similare a unei instanțe inferioare.

Judecătorii de la Haga mențin condamnarea pentru genocid a lui Ratko Mladici
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:41 0:00

În vârstă de 78 de ani, Mladici a condus forțele sârbilor bosniac în timpul războiului din 1992-95 din Bosnia, fiind supranumit „măcelarul din Balcani”.

„Măcelarul din Bosnia”, Ratko Mladic, față în față cu verdictul final
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:10 0:00

În 2017, Tribunalul Penal Internațional pentru fosta Iugoslavie l-a găsit vinovat de genocid, crime împotriva umanității și crime de război, condamnându-l la închisoare pe viață. Acuzațiile includeau terorizarea populației civile din capitala bosniacă Sarajevo în timpul unui asediu de 43 de luni și implicarea sa în masacrul de la Srebrenica din 1995, când au fost uciși peste 8 000 de bărbați și băieți musulmani, în cea mai gravă crimă din Europa de după al doilea război mondial,

Camera de apel a spus că „respinge în totalitate apelul lui Mladici..., respinge în totalitate apelul procurorilor..., menține sentința de închisoare pe viață pronunțată în cazul lui Mladici de camera de judecată”, potrivit unui rezumat scris al hotărârii.

Aceasta pune capăt unui sfert de secol de procese la Tribunalul Penal Internațional pentru Fosta Iugoslavie, care a condamnat în total 90 de persoane. Tribunalul este unul dintre predecesorii actualei Curți Penale Internaționale, prima instanță permanentă pentru crime de război din lume, cu sediul la Haga.

Judecătorii de apel au spus că Mladic va rămâne în arest la Haga, dar că ar fi fost luate măsuri pentru transferul său într-un stat în care își va executa pedeapsa. Nu se știe încă ce țară îl va prelua.

Paisprezece țări europene au preluat până acum persoane condamnate de tribunalele ONU în vederea ispășirii pedepsei.

Fostul lider politic al sârbilor bosniaci, Radovan Karadzic, a fost transferat într-o închisoare britanică în luna mai a acestui an.

La procesul încheiat marți, avocații lui Mladici susținuseră că fostul general nu poate fi tras la răspundere pentru eventualele crime comise de subalternii săi și au ceruit achitarea sau rejudecarea cazului.

Procurorii au cerut la rândul lor camerei de apel să susțină integral verdictul și condamnarea pe viață a lui Mladici. De asemenea, procurorii au dorit ca Mladic să fie găsit vinovat de o acuzație suplimentară de genocid pentru o campanie de epurare etnică în primii ani ai războiului din Bosnia, incluzând lagăre de detenție care au șocat lumea. Dar această cerere a procurorilor a fost respinsă.

În cazul genocidului de la Srebrenica, judecătorii au stabilit că Mladici a jucat un rol esențial, întrucât el controla atât unitățile militare, cât și unitățile de poliție implicate atât în reținerea musulmanilor, cât și în masacru.

Decizia judecătorilor ONU pentru crime de război a fost salutată de lideri internaționali.

Președintele Statelor Unite, Joe Biden, a spus că este o decizie „istorică”. Ea „arată că cei care comit crime oribile vor fi trași la răspundere”, a spus Biden într-un comunicat. Într-un mesaj către familiile victimelor atrocităților lui Mladici, președintele american și-a exprimat speranța că, deși acele tragedii nu pot fi șterse, verdictul final le va oferi o anumită consolare.

  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG