Linkuri accesibilitate

Judecătorii respinși de comisia pre-vetting au atacat deciziile în instanță


De la stânga la dreapta, judecătorii: Angela Bostan, Vladislav Holban, Vitalie Stratan, Iurie Bejenaru, Anatolie Țurcan
De la stânga la dreapta, judecătorii: Angela Bostan, Vladislav Holban, Vitalie Stratan, Iurie Bejenaru, Anatolie Țurcan

Cei cinci candidați pentru funcțiile de membri în Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) care nu au trecut evaluarea comisiei pre-vetting au contestat deciziile în instanța de judecată.

Reprezentanții comisiei au comunicat Europei Libere că judecătorii respinși s-au adresat la Curtea Supremă de Justiție (CSJ). Este vorba despre Iurie Bejenaru și Anatolie Țurcan de la Curtea Supremă de Justiție, Angela Bostan de la Curtea de Apel Chișinău, Vitalie Stratan și Vladislav Holban de la Judecătoria Chișinău.

Pentru examinarea plângerilor, CSJ a creat un colegiu special, format din judecătorii Vladimir Timofti, Ala Cobăneanu și Svetlana Filincova. În calitate de judecător „de rezervă” a fost desemnat Dumitru Mardari.

Potrivit legii, contestațiile celor cinci judecători care nu au trecut evaluarea comisiei pre-vetting ar trebui să fie examinate în decurs de 10 zile. CSJ poată să respingă cererile lor sau va dispune reluarea procedurii de evaluare a candidaților.

Anterior, Iurie Bejenaru și Angela Bostan au permis comisiei pre-vetting să publice deciziile în privința lor.

În cazul lui Bejenaru, comisia a considerat o încălcare etică faptul că magistratul a primit un teren de la stat pentru „îmbunătățirea condițiilor de trai”, pe care mai apoi l-a vândut cu 300.000 de lei. Totodată, membrii comisiei au considerat că Bejenaru ar putea fi beneficiarul real al casei (cu o suprafață de 101 metri pătrați), pe care, spune el, ar fi cumpărat-o de la părinții săi în 2008. O altă încălcare, în opinia comisiei, a fost faptul că Bejenaru a examinat două petiții depuse de avocați cu care era prieten, constatând un conflict de interese.

În ceea ce o privește pe judecătoarea Angela Bostan, membrii comisiei pre-vetting n-au fost convinși că mama și rudele magistratei au avut suficiente resurse financiare pentru a cumpăra un apartament cu o suprafață de 94 de metri pătrați. În plus, comisia a considerat o încălcare etică faptul că Bostan a prezidat adunarea generală a judecătorilor, în 2019, ea făcând parte și din completul Curții de Apel care obligase CSM să convoace această adunare.

Ceilalți trei candidați respinși au făcut uz de dreptul lor și au interzis comisiei pre-vetting să publice deciziile.

Inițial, pentru funcțiile de membri ai CSM au candidat 28 de judecători. Cinci dintre ei au s-au retras din concurs. Anul trecut, comisia pre-vetting a audiat 21 de candidați, iar pe 12 ianuarie 2023 îl va audia pe ultimul - Alexei Paniș. O singură candidată, Natalia Clevadî, a refuzat să participe la etapa audierilor și a solicitat comisiei să o evalueze în baza informațiilor disponibile deja.

  • 16x9 Image

    Nadejda Coptu

    La Europa Liberă Moldova scriu despre justiție. Urmăresc ședințele de judecată din dosarele de rezonanță, relatez despre ilegalități și încălcarea drepturilor omului. De fiecare dată, când scriu, sper ca munca mea să schimbe lucrurile în bine. Anterior, am scris despre aceleași probleme și pentru site-ul newsmaker.md. Am început să lucrez în presă în 2016, când eram studentă la Facultatea de Jurnalism și reporteră pentru site-ul publika.md.

XS
SM
MD
LG