Linkuri accesibilitate

Juridic, CCR are dreptate:„Poporul nu poate și nu trebuie să țină locul autorității”(Magda Grădinaru/spotmedia.ro)


Ziare de la București
Ziare de la București

Revista presei de la București.

Revista Newsweek prezintă contextual favorabil unei schimbări de guvern creat la Chișinău, după ce coaliția dintre socialiști și democrați a pierdut majoritatea. Presiunile făcute de oamenii lui Dodon asupra ultimului parlamentar care trecuse la ProMoldova, Ștefan Gațcan, au atras atenția jurnaliștilor de aici în mod deosebit și sunt date multe amănunte, sub un subtitlu edificator : „Metode NKVD-iste”. „La București, scrie Newsweek, au fost voci care au insistat ca Uniunea Europeană să crească presiunea asupra regimului lui Igor Dodon.

Nu poți să ai un Acord de Asociere cu un stat în care deputații sunt sechestrați

Analistul politic Cristian Hrițuc a scrie pe Facebook că „Nu poți să ai un Acord de Asociere cu un stat în care deputații sunt sechestrați, obligați să semneze acte și după aceea scoși din țară forțat”, și a cerut Bruxellesului să sancționeze Republica Moldova. Incidentul pare să fi impulsionat eforturile lui Andrei Năstase de a se ajunge la o schimbare de guvern, cu toate că Maia Sandu ar avea încă reticențe : pe de o parte ar fi o învestire cu sprijinul a două partide controlate de Vlad Plahotniuc și Ilan Șor, respectiv Pro Moldova și Șor. Pe de altă parte, ea n-ar avea încredere că aceste formațiuni chiar vor susține în parlament învestirea unui guvern al alianței ACUM. Ar putea trișa și profita de situație pentru a iniția noi negocieri ale lui Plahotnciu și Șor cu Igor Dodon, care e cam strâns cu ușa de înregistrarea video în care pare că ia niște bani de la cel dintâi. Newsweek enunță însă de asemenea pe larg și avantajele unei guvernări pro-europene : Dodon ar pierde probabil alegerile prezidențiale, Moldova ar avea finanțare de la Uniunea Europeană. Ce se știe destul de sigur este că Andrei Năstase l-ar susține ca premier pe Igor Munteanu, vicepreședinte al Platformei Demnitate și Adevăr și că tensiunile dintre Năstase și Maia Sandu sunt mai acute ca oricând.

În România, nu alegerile care vin, ci creșterea alarmantă a numărului de cazuri de coronavirus ocupă atenția presei. Recent Curtea Constituțională a declarat neconstituțională stabilirea măsurilor de izolare și carantinare prin ordin de ministru, drept care destui bolnavi asimptomatici au plecat deja din spitale fără să-i poată cineva obliga sau controla dacă rămân în izolare la domiciliu, fiind transmițători. Pe site-ul spotmedia.ro, Magda Grădinaru critică îndemnul adresat de premierul Ludovic Orban românilor : să nu respecte decizia Curții Constituționale și „să acționeze responsabil”. Deși din punct de vedere sanitar poate avea îndreptățire să fie disperat, din punct de vedere juridic Curtea are dreptate, spune Grădinaru. Principiul statuat de Constituție este că asemenea decizii, de restrângere a libertăților individuale să fie luate prin lege, nu prin ordin de ministru. CCR putea să mai amâne decizia, să mai dea timp guvernului să stăvilească această reaprindere a epidemiei, dar la drept vorbind nu era obligată. „Poporul nu poate și nu trebuie să țină locul autorității, spune jurnalista (…)Dezastrul poate fi mai mare și în continuare cade în sarcina Guvernului limitarea pagubelor produse de o decizie care nu trebuia trimisă în curtea CCR”.

Pe republica.ro, Ioana Vintilă-Rădulescu e de părerea contrară : dacă e vorba de drepturi, atunci decizia Curții Constituționale le încalcă flagrant pe cele ale celorlalți cetățeni, potențila sănătoși, care sunt amenințați să se contamineze de la bolnavii asimptomatici netestați și, iată, acum și de la cei plecați din spitale cu voia CCR.

XS
SM
MD
LG