Linkuri accesibilitate

Greu de votat...


Prof. univ. Alexandru Călinescu
Prof. univ. Alexandru Călinescu

CC a amânat pentru a treia oară decizia în cazul excepției de neconstituționalitate ridicată de Avocatul poporului, referitor la legea din 2001 care interzice condamnaților penali să facă parte din guvern.

Așadar, Curtea Constituțională a amânat pentru a treia oară decizia în cazul excepției de neconstituționalitate ridicată de Avocatul poporului, referitor la legea 90 din 2001 care interzice condamnaților penali să facă parte din guvern.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:51 0:00
Link direct

Avocatul poporului a avut brusc revelația că această lege trebuie abrogată (sau măcar modificată) la începutul anului, când a devenit evident că Liviu Dragnea, liderul Partidului Social-Democrat, nu poate fi prim-ministru deoarece a fost condamnat la închisoare cu suspendare pentru fraudă la referendumul din 2012.

Orice om cu bun simț va admite că nu e cazul ca un condamnat penal să ocupe funcția de premier. Ei bine, președintele Curții Constituționale, Valer Dorneanu, este de trei luni încoace răscolit de mari frământări interioare. E cea mai grea decizie pe care Curtea a avut-o de dat până acum, declară domnia-sa, aceasta și pentru că situația are profunde implicații politice. Curios, nu-i așa ? Noi știam că judecătorii de la Curtea Constituțională se pronunță strict în litera legii și în afara oricăror influențe politice.

Dar dl Dorneanu este sfâșiat lăuntric și din altă pricină. Când s-a votat legea, domnia-sa era deputat social-democrat. Ar trebui acum, un deceniu și jumătate mai târziu, să-și contrazică votul pe care l-a dat atunci. N-ar fi însă o premieră în materie: fostul ministru de justiție Florin Iordache a votat, ca deputat, împotriva ordonanței pe care el însuși o inițiase, cu câteva zile înainte, ca ministru…

Dacă, în final, Curtea Constituțională îi va da posibilitatea lui Liviu Dragnea să ajungă premier, vom înregistra încă o deturnare a legilor în favoarea actualei guvernări. Din noua sa postură de vicepreședinte al Camerei Deputaților, Florin Iordache anunță de altfel că își propune să treacă prin Parlament prevederile Ordonanței 13 care au provocat marile manifestații de protest.

Pe de altă parte, actualul ministru al justiției, Tudorel Toader, declară că va iniția un audit extern al parchetelor, ceea ce înseamnă că se va declanșa o nouă acțiune de intimidare a procurorilor-șefi de la Direcția Națională Anticorupție și de la Parchetul General, Laura Codruța Kovesi și Augustin Lazăr. E posibil ca Partidul Social-Democrat să-l folosească pe ministrul Toader, care în principiu este neangajat politic, pentru a duce la capăt anumite treburi murdare. Iar cu o Curte Constituțională părtinitoare și cu o majoritate parlamentară confortabilă, puterea chiar nu are motive să-și facă griji.

Previous Next

XS
SM
MD
LG