Linkuri accesibilitate

Încheierea (provizorie) a unei parodii


„Bătălia broaștelor” în Parlament sau unul din cele mai penibile episoade din istoria recentă a vieții politice românești.

Pe lângă Iliada și Odiseea i s-a atribuit lui Homer – cu siguranță fără temei – un text intitulat Batrachomyomachia, adică Bătălia broaștelor cu șoarecii (sau, dacă preferați, cu șobolanii). Este vorba de un poem de 293 de versuri și care parodiază războiul dintre greci și troieni din Iliada. Iată, în câteva cuvinte, subiectul parodiei. O broască întâlnește un șoarece pe care îl invită să-i viziteze locuința. Cum trebuie să traverseze o baltă îl ia pe șoarece în spate. Broasca se sperie de un șarpe de apă, se dă la fund iar șoarecele, înainte de a muri înecat, își cheamă semenii să-l răzbune. Șoarecii se adună, se înarmează și declară război broaștelor. Ca și în Iliada, războiul este urmărit de zeii din Olimp ce hotărăsc însă să nu se amestece. Totuși, când șoarecii câștigă luptă după luptă și sunt pe punctul să extermine broaștele, Zeus intervine și trimite în ajutor o oaste de raci care pune șoarecii pe fugă. Războiul se încheie o dată cu lăsarea serii.

Jurnal de corespondent: Alexandru Călinescu (Iași)
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:41 0:00
Link direct

Teoreticienii care au examinat acest text amuzant consideră că el marchează nașterea unui gen literar ce va fi numit mai târziu poem eroic-comic. Intriga, așadar, mimează schema epopeii, dar este tratată în registru parodic, ceea ce prevalează fiind bufoneria și burlescul (un exemplu la îndemână din literatura română: Țiganiada lui Budai-Deleanu).

Un soi de parodie a fost, în ultimele zile, și războiul intern din Partidul Social-Democrat. Liderii partidului au dat dovadă de inventivitate narativă atunci când au decis să introducă o moțiune de cenzură împotriva propriului guvern. Războiul dintre cele două tabere a avut secvențe de un comic enorm. Așa cum Hector l-a înfruntat pe Ahile, și președintele partidului, Liviu Dragnea, a încrucișat spada, în bătălia finală din Parlament, cu prim-ministrul în exercițiu Sorin Grindeanu, pe care până mai ieri îl socotea fiul lui spiritual. Tabăra lui Dragnea a fost însă mai numeroasă și mai disciplinată. Circul s-a încheiat, cel puțin deocamdată, prin demiterea guvernului Grindeanu. Cu toate momentele – numeroase – de haz involuntar, a fost unul din cele mai penibile episoade din istoria recentă a vieții politice românești.

Previous Next

XS
SM
MD
LG