Linkuri accesibilitate

Donald Trump la festivitățile Zilei naționale a Franței


Și în Primul, și în al Doilea Război Mondial armata americană a luptat în Europa pentru libertate și pentru democrație.

Invitându-l pe Donald Trump să participe mâine la festivitățile cu ocazia zilei naționale a Franței, președintele Emmanuel Macron înțelege să marcheze împlinirea a o sută de ani de la intrarea Statelor Unite în Primul Război Mondial. Congresul american a declarat război puterilor centrale pe 6 aprilie 1917. Decizia Statelor Unite a fost mai mult decât binevenită deoarece Rusia, pradă frământărilor care vor culmina cu instaurarea puterii bolșevice, se retrage din alianța împotriva Germaniei, permițîndu-i acesteia să-și concentreze forțele în vestul Europei.

Președintele american Woodrow Wilson a rostit atunci un discurs memorabil, în care a spus că America trebuie să-și dăruiască sângele în numele principiilor care au stat la baza nașterii ei. În iunie ajung în Franța generalul John Pershing și căpitanul George Patton, viitorul general care se va ilustra strălucit în al doilea război mondial.

Pe 4 iulie, de ziua națională a Statelor Unite, o delegație de militari în frunte cu generalul Pershing a mers la cimitirul parizian Picpus, acolo unde este înmormântat marchizul La Fayette, cel care a jucat un rol major în războiul pentru independență al Statelor Unite. Acolo s-a rostit celebra frază, nu se știe prea bine de către cine: „La Fayette here we are !” („La Fayette iată-ne !”).

Două milioane de soldați americani au venit în Europa (dacă nu s-ar fi încheiat războiul ar fi venit peste patru milioane). La ofensiva din toamna anului 1918 contribuția americană a fost decisivă. Au murit 126.000 de militari iar 234.000 au fost răniți. Nu trebuie uitat efortul american în ce privește industria de război precum și ajutorul în transportul echipamentelor. Militarii de peste ocean au adus cu ei și unele obicieiuri necunoscute europenilor; atunci se pare, de exemplu, că francezii au descoperit guma de mestecat.

Și în Primul, și în al Doilea Război Mondial armata americană a luptat în Europa pentru libertate și pentru democrație. Din informațiile pe care le avem președintele Trump nu va putea merge astăzi, din motive de securitate, la cimitirul Picpus să-l omagieze pe La Fayette. Celelalte manifestări prevăzute vor avea, cu siguranță, o încărcătură emoțională și o valoare simbolică pe măsura evenimentelor de acum un secol.

Previous Next

XS
SM
MD
LG