Nu e nimic neobișnuit ca un guvern să fie în imposibilitate de a pune în aplicare anumite promisiuni. Până la un punct, și dacă aceste eșecuri au cauze obiective, respectivului guvern trebuie să i se acorde înțelegere. Când însă nerespectarea proiectelor devine norma și nu excepția, lucrurile se complică, iar politica guvernamentală ajunge să fie incoerentă și imprevizibilă.
În cele șase luni de după câștigarea alegerilor, partidul social-democrat a reușit performanța, probabil fără echivalent, de a-și demite propriul guvern. Motivul – fostul prim-ministru Sorin Grindeanu nu ar fi respectat programul de guvernare elaborat sub îndrumarea nemijlocită a șefului partidului, Liviu Dragnea. Dar instalarea unui guvern condus de noul premier Mihai Tudose a avut de pe acum consecințe neașteptate. Una câte una, măsuri prevăzute în programul de guvernare, despre care se spunea că va fi respectat cu sfințenie, sunt amânate sau pur și simplu abandonate.
S-a renunțat, astfel, la impozitul pe cifra de afaceri, măsură care ar fi avut un impact negativ asupra mediului economic. De domeniul trecutului este și așa-numita taxă de solidaritate, a cărei utilitate a fost explicată într-un mod care stârnește ilaritate: cei cu venituri mai mari ar trebui să dea înapoi statului niște bani, drept mulțumire că statul le-a permis să câștige mai mult… Se amână, pentru o dată incertă, introducerea impozitului pe gospodărie și depunerea declarațiilor de patrimoniu. Legea salarizării, care trebuia să intre în vigoare la 1 iulie, va fi aplicată abia de la 1 ianuarie 2018. După ce s-a anunțat cu mult zgomot mediatic că salariul minim va fi la anul de 2000 de lei, Liviu Dragnea vine și declară că nu, nici vorbă, a fost o greșeală de comunicare. Tot greșeli de comunicare vor fi fost, pesemne, și declarațiile iresponsabile ale Olguței Vasilescu, ministrul muncii, care anunța dublarea iminentă a tuturor salariilor…
„Nu ne vom abate nici cu un centimetru de la programul de guvernare”, proclama Liviu Dragnea la începutul anului. Se pare că există acum un nou program de guvernare, ale cărui prevederi sunt deocamdată înecate în ceață. Ca să mascheze rateurile executivului, posturile de televiziune fidele partidului social-democrat dau vina pe alții, pe președintele Iohannis spre exemplu, pe care îl acuză că sabotează nobilele intenții ale puterii de a mări salariile românilor. E greu de spus cât credit găsesc astfel de manipulări grosolane. În schimb, cu certitudine că mărirea pensiilor care s-a produs luna aceasta a avut un efect pozitiv la o categorie socială ce constituie rezerva de voturi a social-democraților. În definitiv, poate că partidul nu vrea altceva decât să se asigure în perspectiva viitoarelor scadențe electorale.