Când, la procesul mascaradă din decembrie 1989, Nicolae Ceaușescu se obstina să declare că nu dă socoteală decât în fața Marii Adunări Naționale, el invoca un organism fantomă, subordonat complet partidului comunist. Sigur, altele sunt datele dacă vorbim de o societate democratică. Chiar și în acest caz, totuși, există riscul ca parlamentul să devină o unealtă în mâna partidului de guvernământ.
Urmărim cu îngrijorare cum, de la o vreme, coaliția la putere în România se servește de instituția parlamentară în bătălia pe care o duce pentru aservirea justiției. Una din manevrele predilecte în acest sens este înființarea de comisii parlamentare. În urma declarațiilor unui ziarist de foarte proastă reputație, un anume Dan Andronic, s-a constituit acum câteva luni o comisie care să investigheze o presupusă fraudare a alegerilor prezidențiale din 2009. În fapt, investigația nu avea alt scop decât aducerea în fața comisiei a Codruței Kovesi și, implicit, discreditarea Direcției Naționale Anticorupție. Așa cum era de așteptat, comisia nu a descoperit nimic concret, ceea ce nu a împiedicat-o să avanseze niște concluzii în care se arată, fără nici o dovadă, că acele alegeri ar fi fost fraudate.
Procedeul acesta al petardelor aruncate în presă e mai vechi și a fost experimentat cu succes de fostul deputat Sebastian Ghiță, actualmente fugar în Serbia. Iată că încă un individ certat cu legea iese la rampă și formulează acuzații grave. Un fost ofițer superior din serviciile secrete, Daniel Dragomir, pretinde că în multe procese rechizitoriile se făceau la Serviciul Român de Informații și erau contrasemnate de procurori. Acest Dragomir a fost deja condamnat în primă instanță pentru corupție și este anchetat în dosarul spionării Codruței Kovesi. Ce greutate pot avea spusele unui asemenea personaj ? Or, liderul social-democrat Liviu Dragnea atâta aștepta: a declarat de îndată că avem a face cu o chestiune extrem de serioasă și că va fi înființată, în consecință, o … comisie parlamentară. Scopul e dinainte cunoscut: aducerea în fața comisiei a doamnei Kovesi, intimidarea justiției, demonizarea serviciilor secrete.
Iadul e pavat cu intenții bune, spune o vorbă celebră. Un regim autoritar se poate sluji de alibiuri democratice. Exemplele sunt multe. Ca să-și atingă țelurile, tandemul Dragnea-Tăriceanu se angajează într-o aventură periculoasă. Avertismentul lui Dragnea e fără echivoc: în această toamnă vrea să „rezolve” problemele justiției. Un demers ce poate avea urmări dramatice, pe termen lung, pentru statul de drept.