Linkuri accesibilitate

Epoca de aur la licitație


Artmark la București
Artmark la București

Cunoscuta casă Artmark din București organizează o licitație prilejuită de împlinirea a o sută de ani de la nașterea fostului lider comunist Nicolae Ceaușescu.

Cunoscuta casă Artmark din București, lider al pieței de artă din România, organizează o licitație cu tema Epoca de aur, licitație prilejuită de împlinirea a o sută de ani de la nașterea fostului lider comunist Nicolae Ceaușescu. Amatorii vor putea achiziționa obiecte ce au aparținut familiei Ceaușescu, dar și obiecte ilustrative pentru viața cotidiană sau pentru activitatea propagandistică a regimului. Sunt astfel afișe, reclame, caricaturi antiamericane, ciorapi de damă Adesgo, cravate de pionier sau de „șoim al patriei” („Șoimii patriei”, precizez pentru cine nu știe, a fost o organizație pe care Ceaușescu a inventat-o pentru a-i înregimenta și îndoctrina până și pe copiii de la grădiniță).

Jurnal de corespondent: Alexandru Călinescu (Iași)
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:14 0:00
Link direct

Din lotul obiectelor ce au aparținut familiei prezidențiale nu puteau lipsi tapiseriile și covoarele, de un kitsch grotesc, cu chipul lui Ceaușescu sau chiar cu figurile lui Nicolae și Elenei alături de cele ale părinților președintelui. O piesă de rezistență este sceptrul prezidențial, o replică a acelui sceptru înmânat lui Ceaușescu atunci când s-a proclamat președinte și care a stârnit reacția sarcastică a lui Salvador Dali. Găsim și obiecte din garderoba Elenei Ceaușescu (poșetă, pantofi, pălărie) precum și un costum de vânătoare al lui Nicolae. La un preț de pornire destul de ridicat sunt câteva cadouri de protocol, cum ar fi o superbă blană de tigru. Iar cine vrea să vadă cum se scrie istoria poate cumpăra numărul din 21 decembrie 1989 al ziarului Scînteia, ce avea pe prima pagină o cuvântare a lui Ceaușescu, și numărul din 22 decembrie al ziarului, rebotezat peste noapte Scînteia poporului, care celebrează prăbușirea dictatorului…

Nostalgicilor ce suspină după binefacerile comunismului le recomand în mod deosebit sulul de hârtie igienică produs de fabrica Bușteni în anii ’80: preț de pornire – 10 euro. Nu numai că hârtia igienică se găsea foarte greu, dar era și de o calitate execrabilă, care transforma un gest banal într-o tortură: avea asprimea șmirghelului, acea hârtie specială folosită pentru curățirea și lustruirea lemnului. Cine va cumpăra sulul de hârtie igienică împreună cu cele două numere din Scînteia va face o achiziție cu o neîndoielnică încărcătură simbolică.

Previous Next

XS
SM
MD
LG