Linkuri accesibilitate

România: Libertatea cuvântului în pericol


La protestele anti-corupție de la București
La protestele anti-corupție de la București

Tema „defăimării” era o obsesie a regimului comunist.

Multe sunt aspectele prin care recentul congres extraordinar al PSD amintește de congresele de odinioară ale partidului comunist. Ca să nu avem dubii asupra modelului pe care s-ar zice că vrea morțiș să-l urmeze, Liviu Dragnea a lansat și ideea unei legi care să pedepsească „defăimarea” țării. A relansat-o de fapt, pentru că o mai avansase, fără succes, și acum cîțiva ani. Președintele social-democraților i-a țintit mai ales pe cei care își „defăimează” țara în străinătate, ba chiar a citat și un nume, al europarlamentarei Monica Macovei.

Jurnal de corespondent: Alexandru Călinescu (Iași)
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:14 0:00
Link direct

Tema „defăimării” era o obsesie a regimului comunist. Oricine îndrăznea să-i critice pe conducători, să zică de rău de Ceaușescu, să aducă obiecții politicii partidului, era învinuit că „denigrează” și risca chiar să fie acuzat de trădare. Partidul se identifica așadar, în mod abuziv, cu statul și cu țara. Printre cei care provocau furia regimului se numărau așa-zișii „transfugi”, românii care reușiseră să rămână în Occident și care, alegând libertatea, înțelegeau să profite de ea depunând mărturie despre marasmul economic și moral din România comunistă. Postul de radio Europa Liberă era pus la stâlpul infamiei pentru că aici se vorbea despre grava penurie alimentară, despre frigul din apartamente, despre tăierea curentului electric, despre abuzurile temutei Securități, despre acei opozanți care încercau să-și facă auzite vocile etc. Europa Liberă spunea adevărul despre România acelor ani, dar regimul acuza postul de radio că „denigrează” mărețele realizări ale partidului și că răspândește minciuni și calomnii. Cam același este și limbajul folosit astăzi de Liviu Dragnea.

Din această perspectivă, putem alcătui o listă lungă cu cei care au exprimat, pe un ton uneori vehement, opinii critice la adresa țării și a românilor. O listă lungă și cu nume de mare prestigiu, de la Caragiale și Eminescu la Cioran. Să admitem însă că astea sunt subtilități care depășesc capacitatea de înțelegere a lui Dragnea și a susținătorilor lui. Revenind la ce se întâmplă în zilele noastre, să amintim că dna Monica Macovei a fost, în ultimii ani, victima atacurilor repetate ale social-democraților, pe care i-a criticat fără reținere în Parlamentul European. Mai grav, alt europarlamentar, dl Cristian Preda, tocmai a fost chemat în fața unui juriu de onoare exact pentru același motiv, pentru că a criticat guvernele Grindeanu și Tudose. Așa este, a spus dl Preda, dar criticile mele au fost confirmate tocmai de… PSD, prin demiterea celor doi premieri.

În fine, recent, dna Laura Codruța Kovesi a fost acuzată de ministrul justiției Tudorel Toader că a creat o imagine negativă României dând interviuri la… posturi de televiziune occidentale ! Aceste fapte sunt de o gravitate extremă, iar dacă Liviu Dragnea reușește să impună legea pe care o preconizează, atunci democrația în România va suferi o lovitură ce i-ar putea fi fatală. Să sperăm, totuși, că nu se va ajunge până acolo.

Previous Next

XS
SM
MD
LG