Linkuri accesibilitate

Maiorul Blau


Coperta dosarului din arhiva CNSAS
Coperta dosarului din arhiva CNSAS

Despre literatură şi realitate documentară (I)

Maiorul Blau
Așteptați
Embed

Nici o sursă media

0:00 0:02:50 0:00
Link direct

În filmul regretatului Radu Gabrea, „Mănuşi roşii”, apare în mai multe scene securistul anchetator maiorul Blau, interpretat de actorul Udo Schenk.

Maiorul îl anchetează cu cea mai mare stricteţe pe un tînăr scriitor arestat (Felix Goldschmidt), care e, de fapt, un alter ego al romancierului Eginald Schlattner, cel care a scris romanul „Mănuşi roşii” (2001), ecranizat de Gabrea (2010). În film, la un moment, maiorul este arestat. Regizorul nu oferă explicaţii clare de ce fostul securist a fost arestat, ce i se reproşează şi de ce a devenit dintr-un anchetator intransigent o persoană anchetată.

Udo Schenk în rolul mr. Blau (captare video - filmul lui Radu Gabrea, „Mănuşi roşii”, 2010)
Udo Schenk în rolul mr. Blau (captare video - filmul lui Radu Gabrea, „Mănuşi roşii”, 2010)

În romanul autoficţional al lui Schlattner, maiorul Blau reprezintă prototipul unui anchetator din perioada stalinismului, care parcurge o ciudată metamorfoză biografică. Scriitorul îl descrie ca pe un ofiţer cultivat care avea cunoştinţe de literatură, dar care nu admitea devieri ideologice. După ce personajul principal al romanului este eliberat din detenţie, acesta îl întîlneşte întîmplător, la Braşov, pe fostul maior care acum este şeful oficiului de deratizare a oraşului. Cei doi se duc la o cofetărie, fostul maior îmbrăcat impecabil ca şi pe vremuri uită, la plecare, ca din întîmplare, mănuşile sale roşii pe masă. După cîtva timp, personajul principal al romanului primeşte o carte poştală din Israel, nesemnată, dar evident trimisă de maiorul care a emigrat.

„Mănuşi roşii” (afişul filmului)
„Mănuşi roşii” (afişul filmului)

Personajul Blau din romanul lui Schlattner şi filmul lui Gabrea are un echivalent real într-una din figurile cheie din aparatul de Securitate al „obsedantului deceniu”. Este vorba despre Ernest Deitel, născut în anul 1927 în Uzgorod, în regiunea transcarpatică. În timpul anchetei la care a fost supus Schlattner, după ce a fost arestat la sfîrşitul anului 1957, Deitel apare ca o figură pasageră, fiind coordonatorul secţiei de anchete din cadrul Securităţii din Braşov (din Oraşul Stalin – precum i se spunea atunci). El dirija anchetele din umbră şi, în acest context, a avut loc şi o întrevedere cu romancierul Schlattner care, de fapt, fusese anchetat de alţi ofiţeri. În linii esenţiale, descrierea romanţată şi traseul biografic al lui Blau sînt rodul fanteziei scriitoriceşti.

Din materialele administrate astăzi de către CNSAS se pot reconstrui principalele momente ale biografiei şi carierei lui Deitel, pe care scriitorul Schlattner n-avea de unde să le cunoască cînd a scris „Mănuşi roşii”. Comparînd figura lui Aron Blau din roman cu ofiţerul Ernest Deitel din documentele de arhivă se pot constata suprapuneri surprinzătoare.

„Mănuşi roşii” (coperta romanului, 2000)
„Mănuşi roşii” (coperta romanului, 2000)

Trăsăturile comportamentale ale lui Deitel coincid cu cele ale lui Blau. Pînă şi sfîrşitul carierei de securist, imaginată de Schlattner, se apropie de realitate. Blau iese din Securitate şi devine şeful Oficiului de Deratizare, Deitel cel real obţine postul de şef al serviciului administrativ la Întreprinderea de Construcţii locale din Braşov. Blau din roman emigrează în Israel, Deitel cel real ajunge, în cele din urmă, în Statele Unite ale Americii.

Previous Next

XS
SM
MD
LG