Linkuri accesibilitate

Reuniunea Parchetului european anti-fraudă de la Sofia


La o demonstrație anti-corupție la Sofia
La o demonstrație anti-corupție la Sofia

Peste 20 de state europene au creat un nou Parchet european, al cărui birou central își va avea sediul în Luxemburg.

La Sofia s-au întâlnit luni miniștri ai justiției și procurori generali din țările membre ale Uniunii Europene pentru a dezbate crearea Parchetului european antifraudă. Conferința organizată în cadrul președinției bulgare a Consiliului Uniunii, a avut loc la palatul guvernamental „Boiana”.

În discursul de inaugurare ministrul bulgar al justiției, Țețka Țaceva, a anunțat că Olanda și Malta au aderat la grupul de 20 de țări care vor participa la noul Parchet european. Printre țările din acest grup se numără Franța, Germania, Italia, Spania, Portugalia, Belgia, Luxemburg, Austria, Grecia, Cipru, Bulgaria, România, Croația, Cehia, Slovacia, Finlanda, Slovenia și cele trei republici baltice (Estonia, Letonia și Lituania).

Un birou central în Luxemburg îi va reuni pe procurorii europeni (câte unul pentru fiecare stat membru participant), dar va funcționa și o structură descentralizată, cu „procurori europeni delegați” în statele membre. Sunt vizate în primul rând fraudele legate de TVA și de fondurile structurale europene.

Jurnal de corespondent: Petio Petkov (Sofia)
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:25 0:00

La nivel național urmează a fi adoptate dispoziții legale care vor permite activitatea normală a Parchetului. La ordinea de zi este alegerea viitorului procuror european și desemnarea procurorilor delegați.

În alocuțiunea sa, procurorul șef al Bulgariei, Sotir Țațarov, a declarat că Parchetul european va putea lansa primele anchete în noiembrie 2020.

Având în vedere că fraudele numai din TVA sunt evaluate, potrivit Comisiei Europene, la aproape 50 de miliarde euro pe an, este de așteptat că noul organ își va demonstra foarte repede eficacitatea și va contribui cu miliarde la bugetul Uniunii.

Proiectul nu prevede înființarea de tribunale penale europene. Când magistrații își vor încheia investigațiile, ei vor trebui să-i trimită pe suspecți în fața jurisdicțiilor naționale.

Parchetul va viza îndeosebi fraudele în cazul fondurilor structurale europene și va avea de asemenea competențe în ce privește depistarea fraudelor transfrontaliere cu TVA, pentru sume ce depășesc 10 milioane de euro.

Previous Next

XS
SM
MD
LG