După ce a încheiat construcția principalelor autostrăți în Bulgaria de sud – „Tracia” (Sofia-Burgas) și „Marița” (Sofia-frontiera cu Turcia) guvernul bulgar a demarat două mari proiecte de infrastructură în partea de nord a țării.
Săptămâna trecută a fost inaugurată construcția unui nou lot de 10 km al autostrăzii „Hemus” - Sofia-Plevna-Veliko Tărnovo-Varna (425 de km) - din care se află în exploatare 170. Între Șumen și Tărgoviște se construiește un alt lot de 17 km. Construcția celor două loturi se va încheia până la 2020. Primul ministru Boiko Borisov a declarat că autostrada „Hemus” va fi construită până la 2025.
A demarat construcția tronsonului de 4 benzi (33 de km) Botevgrad-Mezdra pe ruta Vidin-Sofia. Guvernul Borisov a decis lansarea de urgență a proiectului în urma unor proteste și blocaje de drumuri în cea mai săracă regiune a UE – Bulgaria de nord-vest. Noul drum de mare viteză va normaliza legătură între podul dunărean Vidin-Calafat și Sofia.
În cursul anului va demara construcția autostrăzii Russe-Veliko Târnovo – 130 de km pe ruta București-Istanbul. Proiectul a fost deja aprobat și va fi finanțat de UE.
Drumul de patru benzi Sofia-Calotina (frontiera cu Serbia) a fost inclus în regim de urgență în programul guvernului. Până la finele anului urmează să fie elaborat proiectul și anunțat concursul pentru alegerea constructorului. Rapiditatea cu care sârbii construiesc ultimele tronsoane ale autostrăzii Niș-Dimitrovgrad a impus urgentarea construcției pe teritoriul bulgăresc. În acest mod va fi completată autostrada Istanbul-Sofia-Belgrad-Budapesta. Din cauza traficului în creștere autostrada Sofia-Plovdiv va fi extinsă în următorii ani cu încă două benzi de circulație.
A început construcția ultimului tronson de 32 din autostrada „Struma” (Sofia-frontiera cu Grecia). Terenul muntos impune construcția de căteva poduri și a patru tuneluri printre care cel mai lung în Balcanii de sud-est.
Primul ministru Boiko Borisov a anunțat că 90% din autostrăzile Belgrad-Sofia și Sofia-Salonic sunt realizate. El a declarat că integrarea europeană a țărilor din Balcanii de vest va fi însoțită de modernizarea infrastructuriii rutiere în zona.
„Vor exista conexiuni prin autostrăzi și linii duble de cale ferată între toate capitalele în regiune”, a spus premierul bulgar. „Zona va deveni un adevărat paradis pentru investitori.”
Construcția de autostrăzi ca și proiectul metroului sofiot sunt finanțate în proporție de pănă la 80% din fondurile Uniunii europene.