„Propag opera de artă totală, sînt pictor, poet, om de teatru, compozitor, sculptor...” Declaraţia aparţine acţionistului austriac, Hermann Nitsch, care la sfîrşitul săptămînii trecute a fost omagiat printr-o amplă expoziţie, inaugurată la Mistelbach. La deschiderea expoziţiei din muzeul care-i poartă numele au fost prezenţi ministrul culturii al Austriei, şefa guvernului din landul Austria Inferioară şi un numeros public, sosit din toate colţurile continentului.
Expoziţia poate fi considerată ca un fel de canonizare a lui Nitsch, atacat în anii trecuţi de către presa de bulevard, de unii politicieni conservatori şi de o parte a clerului catolic, ca defăimător al tradiţiilor, provocator sau eretic.
Hermann Nitsch care anul acesta împlineşte vîrsta de 80 de ani este o personalitate notorie a mişcării internaţionale de avangardă.
Primele acţiuni artistice în care a combinat elemente din artele plastice, din muzică sau din teatru au fost montate deja prin anii 1960. În 1971 a cumpărat castelul din mica localitate Prinzendorf (din apropierea frontierei cu Cehia) – care aminteşte de „castelul” din celebrul roman omonim al lui Franz Kafka. Aici sînt expuse numeroase lucrări plastice şi instalaţii realizate de Nitsch. Tot aici a montat spectacolele ale aşa numitului „teatru al misterului orgiastic“ („Orgien Mysterien Theater”), folosind inclusiv animale tăiate, integrate în reprezentaţiile, organizate de Rusalii.
Unul din cele mai controversate spectacole a avut loc în 1998. Cu scopul de a simula grozăviile războiului modern, Nitsch a folosit atunci un tanc pentru a zdrobi animale sacrificate.
De mulţi ani are loc de Rusalii şi tradiţionala procesiune laică, un adevărat happening care oscilează între parodie, voioşie şi manifestare bahică. Serbarea a avut loc şi anul acesta, înregistrînd un număr record de participanţi.
Creierul organizatoric al festivităţilor este soţia artistului, Rita Nitsch, originară din România.
Pentru meritele sale artistice, Hermann Nitsch a primit numeroase distincţii. Inclusiv Universitatea „Babeş-Bolyai”, din Cluj, i-a acordat, în 2008, titlul de „dr. honoris causa”.
După încheierea festivităţilor de anul acesta, de la Prinzendorf, Nitsch a oferit ascultătorilor Europei Libere un autograf care poate fi văzut în finalul documentarului video, postat pe site-ul postului nostru de radio.