Linkuri accesibilitate

Fost gardian SS acuzat de complicitate la 3.518 de crime


Memorialul Holocaustului din Berlin
Memorialul Holocaustului din Berlin

O purtǎtoare de cuvînt a tribunalului din oraşul Neuruppin a confirmat, potrivit presei germane, cǎ unui bǎrbat în vîrstǎ de 100 de ani i se va intenta un proces pentru complicitatea la crime comise în lagǎrul de concentrare din Sachsenhausen. Ştiri despre procesul planificat au apǎrut deja la începutul acestui an. (Pentru detalii a se vedea: RFE, 10. 2. 2021.) Ulterior s-a spus cǎ din cauza problemelor de sǎnǎtate, procesul învinuitului nu va avea loc. În urma unor expertize medicale s-a ajuns la concluzia cǎ starea sǎnǎtǎţii fostului gardian nu este atît de gravǎ precum s-a spus în ultimele luni, iar procesul poate sǎ înceapǎ – cel tîrziu în octombrie.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:40 0:00
Link direct

Fostul gardian, membru al formaţiunilor SS, susţine procuratura, „a participat conştient”, în perioada 1942 şi februarie 1945, la uciderea unor persoane internate în lagǎrul de concentrare din Sachsenhausen.

Lagǎrul amintit se afla în apropierea oraşului Oranienburg, situat în imediata apropiere a capitalei Berlin. În acest lagǎr, astǎzi un muzeu memorial, au murit peste 100.000 de deţinuţi. Lagărul a fost înfiinţat în 1936 şi a fost folosit, în primul rînd, pentru internarea unor opozanţi politici ai regimului nazist. Aici a fost internat penru scurtǎ vreme şi liderul legionarilor români, Horia Sima, refugiat în Germania dupǎ aşa zisa „rebeliune”, din 1941.

Potrivit procuraturii, gardianul acuzat ar fi participat, în 1942, la împuşcarea unor prizonieri sovietici de rǎzboi şi la uciderea unor deţinuţi, gazaţi cu substanţa toxicǎ, cunoscutǎ sub denumirea de Zyklon B.

În consecinţǎ, gardianul va trebui sǎ rǎspundǎ în faţa justiţiei pentru complicitate la peste 3.000 de crime.

În procese similare care au avut loc pînǎ în 2011, în Germania, procuratura trebuia sǎ aducǎ probe cǎ inculpaţii au fost implicaţi persoanl în sǎvîrşirea unor crime. Dupǎ procesul intentat gardianului John Demjanjuk l

Legea a fost modificată şi permite tragerea la răspundere a tuturor persoanelor care au activat în diversele lagăre de concentrare, inclusiv personalul auxiliar şi cel din echipele de pază.

Previous Next

XS
SM
MD
LG