Nicolae Pelin: Născut la 10 noiembrie 1946 în Cojușna, municipiul Chișinău. A făcut studii la Universitatea Pedagogică „Ion Creanga”. Mulți ani a lucrat în domeniul educației. Din 1993 este conducător al Gospodăriei Țărănești „Ghiocelul”. Este fondator al Federației Naționale a Fermierilor. Pensionar.
Luni
Este o zi a începutului pentru realizarea planului pe termen scurt. Aici se includ toate problemele cotidiene. Informația despre tot ce se întâmplă în sat, raion, republică. Un interes special atribui situației internaționale din surse media și internet, în special e o tradiție să ascult radioul preferat – Europa Liberă. Știrile la acest post sunt cele mai corecte și echidistante. Pe parcursul zilei mă întâlnesc cu oameni din sat în centrul satului, la poștă, fac schimb de opinii, iar părerea mea o argumentez bine ca pe unele locuri să conving pe conlocutorii mei că au păreri greșite. Seara, de obicei, ne adunăm la cină, apoi încheiem ziua cu Știrile de la Jurnal TV, la ora 19.00.
Marți
De dimineață m-a telefonat feciorul Andrieș din Timișoara. A făcut studiile la Facultatea de economie la Universitatea de Vest din Timișoara. Fiind un student sârguincios, a rămas conferențiar la universitate, pe parcurs și-a apărat teza de doctor în economie. Este implicat în multe proiecte economice din România. Noi cu soția suntem fericiți cu realizările copiilor. Andrieș m-a informat că pleacă cu familia, soția Elena și nepotul Gabriel, la schi în Austria, pe o săptămână. Cât de bine că duc o viață civilizată și plină de evenimente interesante, nu ca noi, care am muncit fără răgaz, dar am investit în copii și ei au îndreptățit stăruința noastră, asta este cea mai mare realizare. Studiile în România dau rezultate palpabile și apropierea culturală și economică ne dă șansa de a ne apropia de standardele de viață europene. Eu sper că generațiile tinere vor realiza dorința de Unire cu Patria-mamă.
Miercuri
De dimineață am luat micul dejun și am plecat la câmp să văd cum o duce glia. Am șase hectare, cu infrastructură: casă, beci, fântână, încăperi pentru creșterea animalelor. În anul 1993 am înregistrat Gospodăria Țărănească „Ghiocel”, am plantat livadă de meri, am crescut legume, porumb, cereale. Pe venitul din realizarea producției am învățat trei copii. Am fost membru fondator al Federației Naționale de Fermieri unde am avut sprijin financiar din partea Statelor Unite, Marea Britanie și multe stagii pe profilul ales, dar m-am îmbolnăvit și nu am mai putut activa cu toată forța. Acum am dat cinci hectare în arendă, iar pentru mine am lăsat un hectar, unde produc legume și fructe pentru necesitățile familiei. Agricultura în Republica Moldova cu încetul se modernizează, dar atitudinea statului lasă de dorit. Foarte multe terenuri au fost lăsate de izbeliște. În Cojușna, 50% din terenurile arabile, foarte bune, nu se lucrează. Aici trebuie statul să caute modalități de a pune în valoare aceste terenuri, de care în țară sunt milioane de hectare. Unii fermieri care au fost susținuți de diferite proiecte europene, de Statele Unite și alte țări fac agricultură performantă. Trebuie să ținem cont de faptul că suntem o republică agrară și pe viitor tinerii fermieri vor obține performanțe înalte.
Joi
Anul acesta vor avea loc alegerile prezidențiale. Dodon nu a fost președintele multor cetățeni, pentru că el a dus o politică dubioasă și a fost ca un guvernator pentru a realiza planul de federalizare a Republicii Moldova. Dodon a risipit sume mari de bani pe ceea ce merge în contradicție cu interesele țării. Noi ne zbatem ca Armata a 14-a să fie scoasă de pe teritoriul nostru, dar el, de la tribuna ONU, spune că Armata a 14-a menține ordinea în Transnistria, dar în realitate anume trupele rusești și conducătorii nelegitimi își bat joc de oamenii de acolo, punând tot felul de restricții. Conform Constituției, președintele are prerogative limitate, Dodon însă a subjugat toate instituțiile statului. De aceea, aceste alegeri sunt decisive, cetățenii Republicii Moldova trebuie să se implice pentru a nu-i permite lui Dodon să mai rămână încă pe patru ani în fruntea statului. Pentru toate fărădelegile comise, el trebuie să poarte răspundere. Toată dreapta numaidecât trebuie să identifice un candidat unic, care este cel mai bun, care are cel mai bun rating. Părerea mea e că Maia Sandu dreapta e cea mai bună, unioniștii încearcă să se unească, dar mai sunt din cei cu rânza mare, care poate să ne joace festa. Trebuie frustrările și obida de lăsat la o parte, greșelile se iartă, că suntem creștini, trebuie să dăm lovitura de grație în urma căreia vor câștiga toți și, mai ales, poporul care s-a săturat de atâta dezordine. Fiind răzlețiți, o s-o dăm în bară. 30 de ani de independență nu i-au învățat pe politicieni să se gândească la țară, ca să rupem odată acest cerc vicios.
Vineri
E ziua când oamenii civilizați își planifică week-end-ul, dar pe mine mă frământă întrebarea: încotro mergem? Populația noastră scade drastic; de la Independență încoace am rămas cu un milion mai puțini, copii se nasc mai puțini, școlile se închid, exodul, plecările din țară continuă. Oameni buni, aceasta nu e o glumă. Țara e în pericol! Aici nu are nicio importanță în ce limbă vorbești și la ce biserică mergi. S-au perindat pe parcursul anilor tot felul de politicieni, dar nimeni dintre ei n-a analizat la modul serios procesul de degradare a Republicii Moldova. Degrabă, așa-zisa guvernare tehnocrată cu programe sociale o să ne aducă la faliment. Guvernul Maia Sandu a început să schimbe multe lucruri, dar Dodon și democrații, văzând că reformele iau amploare și simțind că vor avea probleme cu justiția, au dat jos Guvernul Maia Sandu, pe temeiuri neargumentate. Acum, Dodon, subjugând instituțiile statului, face totul pentru a rămâne încă pe patru ani la conducere împreună cu camarila lui de la PD. Dacă mai sunt în țara aceasta patrioți adevărați, trebuie să se implice necondiționat pentru a opri hoarda aceasta de hoți și nemernici care ne distrug țara.