Linkuri accesibilitate

Despre tupeul penalilor în România


Prof. univ. Alexandru Călinescu
Prof. univ. Alexandru Călinescu

Ar fi necesară o legislație fără echivoc: dacă nu-și achită datoriile față de stat și dacă nu dovedesc că au înțeles gravitatea faptelor lor, să se întoarcă de unde au venit, adică în închisoare.

Ieri mielușel, azi leu furios: cam așa poate fi caracterizat comportamentul unor personaje care, după ce au primit condamnări pentru delicte grave, beneficiază de eliberare condiționată înainte de termen. A fost, recent, cazul lui Dan Voiculescu.

În închisoare, fostul securist devenit un potent om de afaceri ar fi dat dovadă, pare-se, de o nobilă dorință de a se îndrepta, ca să nu mai spunem că a muncit pe brânci la realizarea a nu știu câtor „lucrări științifice”. Voiculescu a fost eliberat după ce executase mai puțin de o treime din pedeapsă și fără ca prejudiciul de 60 de milioane de euro să fie recuperat. La ieșirea din pușcărie, Voiculescu a pozat cu aplomb în fața ziariștilor, a reluat refrenul cu „proces nedrept, condamnare politică” și a declarat, fără să clipească, „nu există nici un prejudiciu”. Și, oricum, chiar dacă ar fi, el e prea sărac ca să-l plătească, întrucât acum trăiește dintr-o modestă pensie…

Jurnal de corespondent: Alexandru Călinescu (Iași)
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:50 0:00
Link direct

Dăunezi un alt politician, ieșeanul Relu Fenechiu, a beneficiat și el de o eliberare înainte de termen. Nici în cazul său prejudiciul – de peste două milioane de euro – nu a fost recuperat. Cu câteva zile înainte de eliberare, în fața judecătorilor care îi examinau cererea, Fenechiu și-a turnat, cu tremur în glas, cenușă în cap: „am greșit, a spus el, de asta am fost condamnat, nu vreau însă să mă întorc în închisoare, am familie, sunt o persoană care poate trăi în societate fără să mai greșească”. Luni, la poarta închisorii, am văzut un Fenechiu plin de sine, declarând că a fost victima unei înscenări judiciare și invocând pretinsa mărturie a unei judecătoare, mărturie ce nu poate fi confirmată deoarece între timp judecătoarea a decedat. Detaliu nu lipsit de interes - și Voiculescu, și Fenechiu s-au considerat țintele răzbunării maleficea fostului președinte Traian Băsescu.

Tupeul celor doi își află o explicație și în asalturile asupra justiției purtate în ultima vreme de către ceea ce s-a numit „coaliția penalilor”. Voiculescu, Fenechiu și alții ca ei au prins curaj văzând că se încearcă prin toate mijloacele decredibilizarea Direcției Naționale Anticorupție și înlăturarea, de la conducerea acestei instituții, a Laurei Codruța Kovesi. Unii judecători dau și ei semne că sunt timorați, pronunță sentințe mai blânde, cu suspendare, sau nu mai țin cont de obligativitatea recuperării prejudiciilor. La rândul lor, cei condamnați fac fel de fel de manevre, își trec averile și firmele pe numele altor membri ai familiei pentru a împiedica recuperările. În aceste situații ar fi necesară o legislație fără echivoc: dacă nu-și achită datoriile față de stat și dacă nu dovedesc că au înțeles gravitatea faptelor lor, respectivii să se întoarcă de unde au venit, adică în închisoare. Să li se dea răgaz să-și limpezească gândurile și să-și potolească impulsurile agresive.

Previous Next

XS
SM
MD
LG