Linkuri accesibilitate

Jurnaliști urmăriți în R.Moldova? - o ancheta mai veche, readusă în actualitate


Mai mulți jurnaliști din R.Moldova ar fi fost interceptați și filați în perioada de guvernare a Partidului Democrat , a susținut Chiril Moțpan, președintele Comisiei parlamentare Securitate și Ordine Publică, într-un interviul televizat. Deputatul a prezentat și documente care ar confirma alegațiile.

Serviciul de presă al Procuraturii Generale, contactat de AGORA.md, a declarat că instituția „a efectuat deja controale în privința majorității acestor aspecte”.

„Anterior, Procuratura Generală a comunicat că pe unele fapte din cele expuse au fost pornite cauze penale. Vom verifica suplimentar unele aspecte și vom reveni cu detalii, în modul prevăzut de lege, în eventualitatea în care domnul vizat (n.r. – Chiril Moțpan) va depune demersul în cauză”, a mai precizat Procuratura Generală.

Încă de la începutul lunii iunie, RISE Moldova dezvăluia, într-un articol intitulat „Ministerul Interceptărilor, că sub guvernarea democrată mai mulți politicieni, jurnaliști și reprezentanți ai unor organizații neguvernamentale fuseseră interceptați și filați. Potrivit investigației RISE Moldova, operațiunea de interceptare și filare a opozanților guvernării Partidului Democrat s-a derulat în ultimii ani sub paravanul a trei dosare penale pornite pe baza unor mesaje pe Facebook sau declarații la conferințe de presă.

După publicarea materialului RISE Moldova în luna iunie, premierul Maia Sandu a cerut demisia procurorului general Eduard Harunjen, despre care a spus că este „cel care a coordonat toate acțiunile de poliție politică în stilul KGB-ului sovietic”. O lună mai târziu, ministru de interne de atunci, Andrei Năstase revenea cu o cerere similară.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG