Linkuri accesibilitate

Jurnaliștii RFE/RL din Ucraina au fost distinși cu premiul 2022 Free Media Award


Soția jurnalistului RFE/RL Vladislav Iesipenko, cerând eliberarea lui la Kiev
Soția jurnalistului RFE/RL Vladislav Iesipenko, cerând eliberarea lui la Kiev

Jurnaliștii RFE/RL Vladislav Iesipenko, încarcerat în Crimeea anexată de Rusia, și Andri Dubciak au fost desemnați ca făcând parte dintr-un grup de membri ai presei ucrainene care vor primi premiul Free Media Award 2022 pentru modul în care au relatat despre invazia Rusiei în Ucraina.

Fundația Fritt Ord, cu sediul în Norvegia, a anunțat că, în total, șase fotografi, jurnaliști și mass-media ucraineni vor primi premiul în comun „ca recunoaștere a eforturilor lor de a documenta suferința și provocările cu care se confruntă poporul ucrainean din cauza distrugerilor ostile și a crimelor de război comise de trupele rusești”.

Iesipenko a fost condamnat în Crimeea la șase ani de închisoare în februarie, în urma unui proces cu ușile închise, pentru că ar fi colectat informații pentru serviciile secrete ucrainene. Înainte de arestare, el a lucrat în Crimeea timp de cinci ani, relatând despre problemele sociale și de mediu din peninsulă.

Jamie Fly, președinte și director general al RFE/RL, a mulțumit Fundației Fritt Ord și ZEIT-Stiftung pentru recunoașterea a ceea ce el a numit drept „curajul extraordinar de care Vlad a dat dovadă în reportajele sale din Crimeea ocupată de Rusia”.

„Până la detenția sa, Vlad a contribuit la deschiderea ochilor lumii asupra cruzimii zilnice a vieții sub ocupație. El ar trebui să se întoarcă imediat acasă la familia sa”, a subliniat Fly într-o declarație din 19 august.

Fundația Fritt Ord l-a numit pe Dubciak „una dintre cele mai importante surse de informații despre viața de pe linia frontului” în regiunea Donbas, în estul Ucrainei.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG