Linkuri accesibilitate

Jurnaliștii ruși independenți cer eliberarea reporterului Evan Gershkovich de la Wall Street Journal


Evan Gershkovich (fotografie de arhivă)
Evan Gershkovich (fotografie de arhivă)

Un grup de jurnaliști independenți din Rusia a cerut autorităților să îl elibereze pe reporterul american Evan Gershkovich, reținut săptămâna trecută de FSB și acuzat de spionaj.

Într-o scrisoare publicată de canalul de televiziune independent Dojd TV, cu sediul în Letonia, jurnaliștii ruși afirmă că acuzațiile de spionaj aduse lui Gershkovich de către Serviciul Federal de Securitate (FSB), principalul succesor al agenției de securitate KGB din epoca sovietică, sunt nefondate și nu sunt de încredere.

Gershkovich, corespondent la Moscova pentru The Wall Street Journal, a fost reținut în orașul Ekaterinburg din Urali, unde făcea un reportaj despre atitudinea rușilor față de războiul purtat de Kremlin împotriva Ucrainei și despre grupul de mercenari Wagner.

FSB a declarat că, la comanda Statelor Unite, Gershkovich „colecta informații despre una dintre întreprinderile complexului militar-industrial rusesc, care constituie secret de stat."

La 30 martie, un tribunal a acceptat o cerere a FSB de a-l ține în arest pentru două luni pe Gershkovich, căruia i s-a refuzat accesul la avocatul său.

„FSB susține că Gershkovich ar fi acționat la instrucțiunile Statelor Unite și ar fi colectat informații care constituie un secret de stat cu privire la activitățile uneia dintre întreprinderile complexului militar-industrial rus”, se arată în scrisoare. „Cu toate acestea, această afirmație nu este susținută de nimic - ni se spune să avem încredere în ancheta securității statului”, adaugă aceasta.

Autorii acestei scrisori amintesc cazul jurnalistului Ivan Safronov, condamnat de asemenea pentru trădare, argumentând că acesta a fost condamnat pentru activități jurnalistice, dar nu a comis o infracțiune. Safronov a fost condamnat la 22 de ani de închisoare în septembrie 2022, după ce a fost găsit vinovat de predarea de materiale secrete unor agenți străini, într-un caz considerat, de asemenea, pe scară largă, ca fiind motivat politic.

„Asemănarea acestui nou caz de spionaj cu cazul Safronov ridică îndoieli cu privire la credibilitatea acuzației aduse lui Evan Gershkovich”, scriu jurnaliștii. De asemenea, ei își exprimă susținerea pentru corespondenții străini care „își asumă riscuri continuând să lucreze în Rusia”.

Scrisoarea poartă semnăturile lui Serghei Parhomenko, Aleksandr Pliușcev, Jenia Nemțova, Mihail Zigar, Galina Timcenko, Tihon Dziadko, Sergei Smirnov, Liubov Sobol și ale altor jurnaliști independenți, precum și ale unor personalități publice.

La 3 aprilie, doi avocați ai lui Gershkovich au făcut apel împotriva detenției acestuia la un tribunal din Moscova. O purtătoare de cuvânt a tribunalului a declarat că data la care va fi audiat apelul va fi anunțată în această săptămână.

Casa Albă și The Wall Street Journal au negat acuzațiile aduse lui Gershkovich.

În timpul unei convorbiri telefonice aproape fără precedent, secretarul de stat american Antony Blinken l-a îndemnat pe 2 aprilie pe omologul rus Serghei Lavrov să-l elibereze pe Gershkovich.

XS
SM
MD
LG