Linkuri accesibilitate

Jurnalista rusă Marina Ovsiannikova dată în căutare


Marina Ovsiannikova protestează la Moscova cu o pancartă pe care scrie: „Putin este un criminal, soldații lui sunt fasciști. 352 de copii au murit. Câți mai trebuie să moară ca să se oprești?”, Moscova, Rusia, 15 iulie 2022
Marina Ovsiannikova protestează la Moscova cu o pancartă pe care scrie: „Putin este un criminal, soldații lui sunt fasciști. 352 de copii au murit. Câți mai trebuie să moară ca să se oprești?”, Moscova, Rusia, 15 iulie 2022

Jurnalista rusă de televiziune Marina Ovsiannikova, care a protestat în martie împotriva invaziei din Ucraina în cursul unei emisiuni de știri în direct, a fost pusă pe lista Ministerului de Interne de persoane căutate. Ovsiannikova ar fi fugit din arestul la domiciliu.

Site-ul Mediazona a anunțat pe 3 octombrie că numele Marinei Ovsiannikova a apărut în registrul de persoane căutate al Ministerului de Interne, care a confirmat că jurnalista este căutată pentru o infracţiune neprecizată.

Cu două zile mai devreme, fostul soț al jurnalistei, Igor Ovsiannikov declara că Marina a fugit din arestul la domiciliu împreună cu fiica lor în vârstă de 11 ani, adăugând că nu știe unde se află.

Avocatul lui Ovsiannikova, Dmitri Zahvatov, a declarat la acea vreme pentru „Novaya gazeta.Europe” că nu are informații despre posibila evadare a clientei sale.

În august, un tribunal din Moscova a pus-o pe Ovsiannikova în arest la domiciliu sub acuzația de distribuire de informații false despre forțele armate ale Rusiei, după ce poliția i-a percheziționat apartamentul din Moscova.

Avocatul jurnalistei declara atunci că Ovsiannikova riscă până la 10 ani de închisoare dacă va fi găsită vinovată.

Ovsiannikova a câștigat notorietate internațională pe 14 martie, când a intrat pe platoul programului de știri de la „Pervîi Kanal”, ținând un afiș pe care scria: „Opriți războiul. Nu da crezare propagandei. Te mint”.

Ea a mai strigat: „Opriți războiul! Nu războiului!".

Ovsiannikova, născută în Ucraina, era producătoare la „Pervîi Kanal” în momentul protestului. Ulterior, ea a fost reținută și amendată cu 30.000 de ruble (490 de dolari) de către o instanță pentru protest ilegal.

Ovsiannikova a demisionat de la „Pervîi Kanal” și a petrecut câteva luni în străinătate, inclusiv în Ucraina, condamnând în repetate rânduri invazia rusă.

După ce s-a întors la Moscova în iulie, a fost condamnată de un tribunal la o nouă amendă de 40.000 de ruble (660 de dolari) pentru postările online în care condamna războiului.

O lege semnată de Putin în martie prevede pedepse lungi cu închisoare pentru distribuirea de „informații false” despre așa-numita „operațiune militară specială”, cum numește Kemlinul oficial războiul pe care l-a provocat în Ucraina.

XS
SM
MD
LG