Linkuri accesibilitate

Jurnaliști de investigație, audiați în calitate de martori în procesul Marinei Tauber


Deputata Marina Tauber și susținătorii săi, în fața Judecătoriei Buiucani, 14 mai 2024.
Deputata Marina Tauber și susținătorii săi, în fața Judecătoriei Buiucani, 14 mai 2024.

Doi reporteri ai Ziarului de Gardă care au investigat protestele antiguvernamentale ale Partidului Șor au depus declarații în procesul deputatei Marina Tauber judecată pentru finanțarea ilegală a fostului său partid, între timp declarat neconstituțional și radiat.

Jurnaliștii Natalia Zaharescu și Vasile Ursachi au fost audiați pe 14 mai, în calitate de martori ai acuzării, la Judecătoria Buiucani, care examinează dosarul. În toamna anului 2022, cei doi s-au infiltrat în rândul protestatarilor aduși în centrul Chișinăului de Partidul Șor și au relatat ulterior că aceștia erau plătiți.

Zaharescu și Ursachi au relatat în instanță că și-au început investigația sub acoperire la Orhei, unde s-au alăturat protestatarilor care au fost aduși organizat la una din demonstrații la Chișinău, ascunzându-și adevărata identitate. La câteva zile după protest, au fost sunați de organizatori și invitați să-și ridice onorariul pentru participare, câte 400 de lei fiecare.

Zaharescu a spus că a aflat de la cel care a plătit-o că protestatarii care rămâneau peste noapte în corturi instalate în fața parlamentului primeau câte 200 de dolari pentru două nopți.

Jurnaliștii au mai spus că, după publicarea investigației, au fost chemați la audieri de oamenii legii și au predat banii primiți pentru protest Centrului Național Anticorupție.

Fostă vicepreședintă a Partidului Șor, deputata Marina Tauber este judecată pentru complicitate la finanțarea ilegală a formațiunii și falsificarea raportului financiar din campania sa electorală din 2021 pentru funcția de primar la Bălți. Procesul lui Tauber durează de jumătate de an.

În același dosar, a avut statut de învinuit și Partidul Șor, ca persoană juridică. Dar formațiunea a fost lichidată în ianuarie 2024 și radiată din Registrul persoanelor juridice, ca urmare a deciziei Curții Constituționale de a-l scoate în afara legii.

Procuratura mai instrumentează un alt dosar de finanțare ilegală a Partidului Șor. Potrivit oamenilor legii, în acel dosar sunt inculpate aproximativ 50 de persoane.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te

  • 16x9 Image

    Nadejda Coptu

    La Europa Liberă Moldova scriu despre justiție. Urmăresc ședințele de judecată din dosarele de rezonanță, relatez despre ilegalități și încălcarea drepturilor omului. De fiecare dată, când scriu, sper ca munca mea să schimbe lucrurile în bine. Anterior, am scris despre aceleași probleme și pentru site-ul newsmaker.md. Am început să lucrez în presă în 2016, când eram studentă la Facultatea de Jurnalism și reporteră pentru site-ul publika.md.

XS
SM
MD
LG