Linkuri accesibilitate

„Voi fi nerăbdător să mă întorc. Mulțumesc Moldova!”


Daniel Spencer

Jurnalul săptămânal cu Daniel Spencer.

Daniel Spencer

Născut în 27 mai 1993 la Washington DC, SUA. Licențiat în marketing și supply chain management la Smith School of Business. A fost implicat în campaniile politice din Statle Unite. A încercat în activitatea as să facă schimbări pozitive în lume, luptând pentru ideile în care crede și încurajându-i pe alții să facă același lucru. A vizitat Republica Moldova timp de o săptămână.

Luni

Mergând pe străzile capitalei Republicii Moldova, văd pentru prima oară o impunătoare arhitectură în stil sovietic. E gri, rece, întunecată, umedă. Colegul meu, un prieten de la Chișinău, îmi spune glumind: „Nu mai zâmbi, e un loc greu de asimilat". Mă uit în jur și nimeni nu zâmbește. Am mers în zig-zag printre oameni și mașini. Autovehicule sunt parcate peste tot; pe trotuar, în stradă etc. Aud vorbitori de limbă română, aud și vorbitori de limbă rusă – sunt limbile folosite în mod curent în Moldova.

Am mers la Piața Centrală, locul cel mai aglomerat din oraș. Aici găsești de toate: produse de patiserie, carne, legume, fructe, haine, încălțăminte, valize. Este haotic, dar atmosfera e vibrantă și interesantă. Gust fructele; sunt atât de proaspete, de parcă au fost strânse în această dimineață. Unde am văzut cândva gri acuma am întrezărit și alte culori. Am început să simt farmecul Moldovei. Sunt încântat de săptămâna ce urmează.

Marți

Am misiunea provocatoare și interesantă de a încerca mâncarea moldovenească. Toată lumea mi-a spus că este bună, dar vreau să mă conving. Merg în compania unor prieteni la un restaurant cu bucătărie autentică moldovenească. Stăm la o masă cât mai departe de ușă, pentru a evita aerul rece de afară. E nevoie de ceva timp ca chelnerul să se apropie, dar în cele din urmă vine și facem comanda. După 20 de minute, mirosul ajunge la masă înainte de alimente. Plăcintele cu brânză, cele cu cartofi, incredibil, urmează mititei și cârnăciori de pui. Sunt atât de sătul că nu mai pot să mănânc. Toate bucatele au fost delicioase. Bineînțeles, o masă în Moldova nu este completă fără vin. Am făcut o promisiune gazdei mele din Moldova de a lua un pahar de vin la fiecare masă. E a doua zi a vizitei mele și pot să vă spun că promisiunea o onorez cu plăcere. Vinul moldovenesc are ceva special totuși.

Miercuri

O dimineață rece, foarte devreme începe călătoria mea spre Pîrjota. Până a ajunge la destinație e nevoie de câteva ore. Trecem peste câmpuri și dealuri. Și mai multe câmpuri. Și iar dealuri. Se întrezăresc mai multe case ale romilor. Mi s-a spus că în Moldova e imposibil să nu „simți drumul”. Cu cât mergem mai departe, cu atât îl simt mai mult. Prima noastră oprire este la o școală, subiectul unui viitor documentar pentru emisiunea Europei Libere „Pur și Simplu”. Școala este mică, cu aproximativ 40 de copii. Intrăm în timpul unei lecții de franceză și vorbim cu profesorii. Următoarea noastră oprire, o vizită la familia unei colege jurnaliste. Sosim chiar înainte de apusul soarelui. Ieșim din mașină și mergem pe un drum plin cu noroi spre o casă albă pe un deal. Totul pare ca într-un film. Suntem întâmpinați cu zâmbete și multă mâncare. Stăm și vorbim, apoi se aduce vinul. Dar nu un vin obișnuit; un vin rece de casă. Mi s-a spus că sezonul strângerii roadei de struguri a trecut deja, dar acest vin e totuși cel mai bun din tot ce am gustat până acum. Petrecem ceva timp în sat înainte de a reveni la Chișinău. O călătorie lungă, dar care a meritat timpul petrecut alături de oameni interesanți și gazde primitoare.

Joi

Începe „TechCamp Moldova”, unul dintre motivele vizitei mele la Chișinău. Un program sponsorizat de guvernul american, care aduce experți din întreaga lume pentru a educa tinerii jurnaliști din România și Moldova. Primul lector este Evan Summers din Missouri, de la Institutul Național Democrat. Tema: prezentarea unei noi platforme pe care organizația sa a construit-o pentru a analiza conversațiile pe rețelele de socializare. Discutăm despre un exemplu recent din Moldova, trecerea la sistemul electoral mixt, și analizăm reacțiile diferitor partide politice la această schimbare. Al doilea vorbitor, Aliaume Leroy de la BBC, ne spune că el și un mic grup de investigatori au descoperit că rușii se aflau în spatele bombardamentului avionului companiei aeriene Malaysia, zborul 17. El ne instruiește, de asemenea, despre instrumentele online gratuite pentru a efectua propriile noastre investigații. Am fost inspirat și curios să ascult toți vorbitorii cu experiență în domeniul jurnalismului, al rețelelor de socializare, al tehnologiei, etc. Este minunat să asiști la un eveniment la care tinerii jurnaliști sunt învățați să dezlege misterele IT de mâine, am fost onorat să fiu prezent aici și acum.

Vineri

Călătoria mea în Moldova e aproape pe sfârșite. Este ultima mea zi în care fac o plimbare de 30 de minute de la apartament până la biroul Europei Libere din SkyTower. Plouă și azi la fel ca pe parcursul întregii săptămâni. Aceleași mașini pe trotuare și aceleași priviri triste ale oamenilor grăbiți. Fac oprirea obișnuită pentru o cafea și un desert, apoi îmi continuu drumul. În timp ce călătoresc, mă gândesc la amintirile incredibile pe care le-am depozitat săptămâna aceasta explorând Moldova. Mă gândesc la mâncare, la vin, la peisaje frumoase și ospitalitatea cu care am fost întâmpinat. Am învățat multe lucruri utile de la vorbitorii excepționali de la TechCamp Moldova și de la jurnaliștii Europei Libere care sunt dedicați și pasionați de munca pe care o fac zi de zi. Nu aș fi putut aștepta mai mult de la vizita mea în Moldova și voi fi nerăbdător să mă întorc. Mulțumesc Moldova!

XS
SM
MD
LG