Linkuri accesibilitate

„Totul e în aer și situația politică e mai confuză ca niciodată


Radu Marian
Radu Marian

Jurnalul săptămnal cu Radu Marian.

Jurnalul săptămnal cu Radu Marian
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:09:41 0:00
Link direct

Născut în 27 decembrie 1990 la Chișinău. Master of Science în Business Internațional, Universitatea din Edinburgh, Scoția, Marea Britanie, 2016-2017. Laureat al Bursei de Studii Chevening, oferită de Guvernul Marii Britanii. Licență în Economie, specialitatea Finanțe și Bănci, Academia de Studii Economice din Moldova, 2010-2013. Bursă de un an academic, specializare în Marketing, University of Louisiana Monroe, Statele Unite, 2012-2013. Laureat al bursei de studii Global UGRAD a Departamentului de Stat SUA. Diplomă de Studii Medii de specialitate în Management, Colegiul Financiar-Bancar din Chișinău, 2006-2010. Deputat ales al Republicii Moldova. Membru al Biroului Permanent Național PAS. Manager proiect, co-fondator al proiectul de educație TwentyTu, Asociația Națională a Companiilor TIC, 2017-2018. A fost Consultant, Centrul Analitic Independent Expert-Grup.

Luni

A trecut o săptămână de la alegeri și se menține această stare de un calm foarte ciudat, când totul e în aer și situația politică e mai confuză ca niciodată. Trăiesc zile în care pot să-mi iau un pic de răgaz după nebunia care a fost campania electorală, în care cu greu făceam diferența dintre ora 9 dimineața și 11 noaptea.

Împreună cu colegii mei din PAS, am elaborat Dosarul Fraudelor – un document de 120 de pagini care descrie fraudele fără precedent care au avut loc la alegerile parlamentare din 24 februarie 2019, începând cu adoptarea Mixtului, interzicerea votării cu pașapoartele expirate pentru jumătate de milion de cetățeni și terminând cu efortul concertat de cumpărare a voturilor care a avut loc în regiunea transnistreană. Raportul constată aproape 1500 încălcări doar in ziua alegerilor, de peste 3 ori mai multe decât în turul 2 al prezidențialelor din 2016. Eu am analizat în special rapoartele observatorilor internaționali, care au fost de o duritate fără precedent, care au menționat o sumedenie de încălcări, inclusiv presiuni asupra angajaților din sfera publică, folosirea abuzivă a resurselor de stat, cadourile electorale, intimidarea activiștilor opoziției, sau implicarea în campanie a fundațiilor de caritate afiliate politic.

Marți

Dimineața am participat alături de ceilalți debutați aleși din partea blocului ACUM la conferința de prezentare Raportului Fraudelor. Admir efortul colegilor mei juriști care au lucrat la elaborarea raportului și au depus în campanie zeci, sau chiar sute de sesizări de încălcare a regulilor de joc. Vreau să cred că alianța deputaților ACUM din parlament va fi unul din cele mai tehnocrate grupuri de deputați din forul legislativ.

După eveniment am avut și o ședință alături de deputații aleși, unde am discutat care sunt acțiunile noastre de mai departe. Am convenit să anunțăm opinia publică în curând despre pachetul de legi anti-corupție și anti-oligarhie pe care îl vom propune spre votare celorlalți deputați din parlament.

În a 2-a parte a zilei, m-am revăzut cu niște foști colegi de serviciu, mulți din ei specialiști în economie, finanțe, educație – le-am zis, așa cum le zic și altor prieteni și cunoscuți de-ai mei, să-mi transmită orice propuneri care cred ei ar merita atenția în Parlament. Vreau în sfârșit să aduc expertiza în Legislativ.

M-am revăzut și cu foștii colegi de la proiectul de educație TwentyTu, pe care l-am inițiat anul trecut și care are scopul să ofer acces gratuit la educație modernă pentru fiecare elev din Moldova. Am susținut și voi susține în continuarea investițiile în educație și în mințile copiilor – este unica șansă pentru noi, de a rămâne relevanți în această lume care se mișcă cu viteze colosale. Lumea se schimbă radical la fiecare 10 ani: condițiile climaterice, creșterea populației la nivel global, robotizarea, machine learning, mișcările geopolitice – sunt doar câteva din provocările la nivel global care o să influențeze considerabil nu doar situația demografică a Republicii Moldova, dar existența noastră ca stat.

Răspunsul stă dezvoltarea capacităților de reziliență și adaptare economică și socială a viitoarelor generații. Asta înseamnă mai multe decât orice, investiții masive în educație, în capital uman - trebuie să creștem o generație de oameni gata să facă fața provocărilor viitorului. Însă noi nu putem vorbi despre adaptarea la viitor atunci când încă avem sute de mii de oameni pentru care supraviețuirea economică și necesitățile de bază nu sunt asigurate. Pentru a începe să vorbim despre viitor, trebuie să rezolvăm mai întâi această provocare.

Ulterior, va trebui să realizăm nu doar tranziție economică, dar și tranziția către un nou set de valori, bazate pe secularism și rațiune, care să ne permită să fim mai deschiși față de alte culturi și viziuni. Viitorul va însemna o lume mai integrată ca niciodată, unde provocările globale vor fi mult mai importante ca cele locale, și care vor diminua din importanță statului-națiune. Moldova este prea mică, iar lumea este prea mare! Cum și dacă vom rămâne relevanți, depinde doar de noi.

Miercuri

Citesc cu multă surprindere în presă declarațiile pline de non-șalanța ale celor din Partidul Democrat de a promova o alianță între PD și ACUM, precum că ar fi „necesară pentru a îndeplini angajamentele față de cetățeni și pentru a le oferi un trai mai bun”. M-am aprins un pic și am scris repede articol în care să explic tuturor că angajamentele ACUM ce țin de creșterea veniturilor, educație, sănătate și integrare europeană, dar și programul nostru electoral, sunt imposibil de realizat în condițiile unui stat oligarhic, în care statul de drept este practic inexistent și corupția este sistemică, lucru de care se face vinovat în special exponenții Partidului Democrat. Un articol unde am avut intenția de a explica publicului legătura dintre stat de drept și standarde de viață mai înalte pentru oameni. Existența statului de drept este ceea ce diferențiază un țară cu adevărat prosperă de una săracă. Cei onești care lucrează din greu rămân săraci, iar cei care fură miliarde ne conduc și se plimbă liber. Din această cauză, oamenii încetează să mai creadă în instituții, în legi și în ei înșiși. Succesul prin eforturile proprii devină mai puțin probabil decât succesul prin manipulare și corupție. În rezultat, se diminuează tot mai mult sentimentul de coeziune națională și încredere reciprocă, fără de care orice grup de persoane, firmă, organizație, instituție de stat, țară, nu poate progresa. Și pentru că nu există încredere în stat, taxele nu se plătesc, iar fără taxe, statul nu mai poate oferi protecție cetățenilor, educație bună copiilor, sănătate sau drumuri bune.

În schimb, Justiția corectă înseamnă stabilitate pentru oamenii de afaceri locali și companii (inclusiv străine), care investesc mai mult, angajează mai mulți oameni și îi plătesc mai bine. În același timp, justiția corectă determină cetățenii și antreprenorii să aibă mai multă încredere în stat, ceea ce rezultă în mai multe impozite plătite de aceștia. Din aceste impozite, statul are mai multe resurse să asigure servicii de calitate în toate domeniile: educație, medicină, asistență socială, infrastructură, dar și să ofere salarii mai mari funcționarilor publici. De aici rezultă instituții de stat mai competente, profesori mai bine plătiți, copii mai bine educați și mai pregătiți pentru realitățile economice, oameni mai sănătoși și multe alte beneficii. Orice economist sau expert în politici publice respectabil o să confirme legătura dintre stat de drept și prosperitate, la fel cum o să confirme și zecile de studii ale cercetătorilor din toată lumea.

În a doua parte a zilei am ieșit la un picnic cu câțiva colegi de partid, ca să ne luăm răgaz un pic după ultimele luni intense de campanie. Ei nu mi-au devenit doar colegi de partid, ci și prieteni pentru toată viața - oameni alături de care pot să râd, pot să mă bucur de viață sau să oftez. Indiferent de parcursul meu politic, nu o să regret nicio clipă acest /pas/, anume pentru că am avut norocul să cunosc acești oameni extraordinar de curajoși, competenți și poate cel mai important, plini de bun-simț.

Joi

Am ajutat colegii juriști în pregătirea contestației pe care o vom depune la Curtea Constituțională de anulare a alegerilor din circumscripțiile din regiunea transnistreană. M-am uitat în special la dovezile apărute pe rețele sociale și mass-media în ceea ce privește cumpărare organizată a voturilor. Este într-adevăr incredibil ce s-a întâmplat în acele circumscripții, am găsit video-uri în care oamenilor li se spune în autobuz pentru cine să voteze și unde să vină ca să-și primească banii pentru „votul” dat.

Seara am avut plăcerea să particip la concertul de la Chișinău al legendarului Goran Bregovic, care a fost acompaniat de orchestra fratelui meu – Moldovan National Youth Orchestra. A fost un spectacol electrizant, în care m-am convins încă o dată de talentul fratelui meu Adriano și de faptul că locul acestuia este lângă cei mai mari artiști contemporani.

Vineri

Am participat la Marșul Solidarității alături de colegii de la PAS. Mai important decât să oferim flori femeilor este să vorbim despre egalitatea și oportunitățile egale de care trebuie să se bucure toate fetele și femeile din Moldova și din lumea întreagă. Am văzut o pancartă la marș care mi-a atras atenția: „Locul femeii este.. acolo unde vrea ea”. Într-adevăr, dacă femeia vrea sa devină inginer, economist, arhitect, inginer software, director de companie, politician, soție grijulie, mamă a 4 copii, sau toate odată, societatea și toți noi trebuie să accepte acest lucru și să ne luptăm ca ele să-și poate realiza visele. Trebuie să ne învățăm să respectăm libertatea umană, năzuințele și visele fiecărui om din societate, indiferent dacă el este femeie, sau bărbat. Am văzut mai demult o listă cu 50 cei mai influenți oameni de știință din lume și am rămas întristat să văd doar 3 femei acolo. Este mare păcat. Această cifră este dovadă a faptului că omenirea a eșuat să pună în valoare jumătate din potențialul nostru, jumătate din populația globului pământesc. Deși am înregistrat multe progrese în ultimele decenii în ceea ce privește egalitatea de gen, am rămas mult în urmă în încercarea de a pune în valoare talentul și ingenuitatea femeilor, care de-a lungul istoriei au fost forțate să facă toate treburile casnice și să fie singurele care se ocupă de creșterea copiilor.

Dacă am fi înțeles mult mai demult importanța egalității de gen, importanța distribuirii mai egale a sarcinilor casnice și de creștere a copiilor între femei și bărbați, am fi avut mult mai multe femei inventatoare, oameni de știință, politicieni și cine știe, poate am fi rezolvat până acum enigmele încălzirii globale, am fi eradicat sărăcia de pe pământ, terorismul sau extremismul. Egalitatea de gen este în primul rând despre progresul uman! Acesta este argumentul numărul unu!

Ziua se încheie frumos, cu o mică masă festiva acasă, cu plăcintele legendare făcute de mama, alături de părinți, în care o sărbătorim pe mama, dar și pe surioara noastră, care locuiește peste hotare și care sperăm să revină cât mai curând acasă.

XS
SM
MD
LG