Linkuri accesibilitate

Justiţiarii din campaniile electorale


Justițiarii din campaniile electorale
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:01 0:00
Link direct

În campaniile electorale, se aud mai mereu nişte voci partinice răspicate-indignate care ne spun că cei răi-corupţi-vinovaţi vor fi pedepsiţi, că după ce ele, vocile partinice, vor veni la putere, toţi infractorii şi răulenii vor fi traşi la răspundere. Mai toate partidele importante au asemenea justiţiari care ne promit instaurarea dreptăţii absolute, care ne îndeamnă să alegem un viitor perfect, un adevărat rai în care nu e loc pentru escroci şi infractori. Am auzit o asemenea voce chiar deunăzi, rostogolindu-se spre mine dinspre eşichierul de dreapta al politicii.

Miza acestor mesaje justiţiare şi ameninţătoare e să atragă mai mulţi alegători indignaţi de fărădelegile care se ţin lanţ. Şi adevărul e că avem aici o sumedenie de oameni frustraţi, nemulţumiţi, supăraţi pe tot soiul de escroci. De aceea, mesajul justiţiar atrage atenţia şi potenţează aşteptări. Dar tot el îi face pe oameni mai înrăiţi, mai intoleranţi, alimentează duşmănia din societate. Oponentul politic e văzut ca un inamic care trebuie distrus, nu ca un om cu care se poate discuta şi construi împreună viitorul.

Şi au tot strigat justiţiarii treizeci de ani, şi ne-au tot promis eradicarea nedreptăţii şi pedepsirea infractorilor. Şi am ajuns iată în anul 2021 şi mă întreb: se termină nedreptatea după 11 iulie? Se termină chiar dacă un singur partid va lua mai mult de 51 mandate?

XS
SM
MD
LG