Linkuri accesibilitate

Kârgâzstan și Uzbekistan | Avertisment pentru cetățenii care se alătură forțelor ruse din Ucraina


Mobilizare în Bureatia
Mobilizare în Bureatia

Autoritățile din Kârgâzstan și Uzbekistan i-au avertizat pe cetățenii lor care lucrează ca muncitori migranți în Rusia că vor suferi repercusiuni grave dacă se alătură armatei ruse în războiul pe care aceasta îl poartă în Ucraina, după ce președintele rus Vladimir Putin a anunțat o mobilizare parțială.

Mobilizare parțială | Ce a spus Putin

  • Președintele Vladimir Putin a anunțat miercuri, 21 septembrie 2022, că unii rezerviști vor fi chemați să lupte în Ucraina;
  • Rusia are 25 de milioane de rezerviști - acum vor fi mobilizați 300 000, cu experiență de luptă;
  • Putin a spus că este o măsură necesară pentru a apăra integritatea teritorială și pentru a proteja oamenii din teritoriile ucrainene, ocupate de forțele ruse;
  • Putin a acuzat Occidentul că practică „șantajul nuclear” împotriva Rusiei;
  • Putin a avertizat că „nu este o cacealma” și că Rusia are „o mulțime de arme, cu care să răspundă”.

Ambasada Kârgâzstanului la Moscova a emis o declarație pe 21 septembrie, la câteva ore după decretul lui Putin privind mobilizarea, în care se spune că orice formă de participare la activități militare pe teritoriul unor țări străine este considerată activitate de mercenariat și va fi pedepsită cu până la 10 ani de închisoare și confiscarea tuturor bunurilor.

De asemenea, la 21 septembrie, Procuratura Generală a unei alte națiuni din Asia Centrală, Uzbekistan, a emis o declarație prin care îi avertizează pe migranții uzbeci plecați la muncă în Rusia că înrolarea într-o armată străină este ilegală și că riscă până la 10 ani de închisoare.

La începutul acestei luni, rapoartele presei din Ucraina au declarat că forțele armate ucrainene au capturat doi bărbați din Asia Centrală îmbrăcați în uniforme militare rusești în timpul unei contraofensive în regiunea Harkov. Aceștia au spus că sunt cetățeni uzbeci care locuiau la Moscova înainte de a se alătura unui grup paramilitar privat din Rusia.

Avertismentele din partea Uzbekistanului și Kârgâzstanului, ai căror cetățeni constituie o parte însemnată din muncitori migranți din Rusia, au venit după ce parlamentul rus a adoptat săptămâna aceasta o lege care oferă cetățenie rapidă străinilor care se înrolează în armata rusă, parte a unei campanii mai ample de consolidare a armatei pe fondul eșecurilor din Ucraina.

Live Briefing | Război în Ucraina

Briefing-ul Europei Libere prezintă și analizează ultimele evoluții ale invaziei rusești în Ucraina și ale ripostei date de ucraineni, dar și reacția internațională.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG