Linkuri accesibilitate

Kârgâzstanul este pregătit să rezolve prin negocieri disputa privind frontiera


Președintele Kârgâzstanului, Sadir Japarov, la Adunarea Generală ONU
Președintele Kârgâzstanului, Sadir Japarov, la Adunarea Generală ONU

Președintele Kârgâzstanului, Sadir Japarov, a declarat că este pregătit să negocieze cu Tadjikistanul atât timp cât va fi nevoie pentru a rezolva o dispută de frontieră care a provocat moartea a cel puțin 100 de persoane în jurul graniței nerezolvate dintre Kârgâzstan și Tadjikistan.

Japarov a declarat de la tribuna Adunării Generale a ONU de la New York, la 20 septembrie, că Kârgâzstanul este „convins că toate problemele de frontieră și cele interne ar trebui rezolvate la masa negocierilor și că există o astfel de voință și disponibilitate din partea noastră”.

Japarov a afirmat că de fapt Tadjikistanul este statul agresor în violențele de săptămâna trecută și a declarat că președintele tadjik Emomali Rahmon s-a abătut de la acordurile anterioare privind integritatea teritorială și buna vecinătate.

Oficialii din Kârgâzstan și Tadjikistan au versiuni diferite despre conflictul la frontieră. Autoritățile de la Bișkek afirmă că situația s-a „normalizat”, dar cele de la Dușanbe spun că situația este în continuare „complicată”.

Ministerul de Externe tadjik a salutat semnarea la 19 septembrie a unui protocol de către președinții comitetelor de securitate națională din Kârgâzstan și Tadjikistan și „consideră că respectarea strictă a acestuia va permite reluarea procesului de negociere”. Se pare că documentul deschide calea pentru o încetare completă a ostilităților și retragerea trupelor.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG