Linkuri accesibilitate

Kârgâzstanul este pregătit să rezolve prin negocieri disputa privind frontiera


Președintele Kârgâzstanului, Sadir Japarov, la Adunarea Generală ONU

Președintele Kârgâzstanului, Sadir Japarov, a declarat că este pregătit să negocieze cu Tadjikistanul atât timp cât va fi nevoie pentru a rezolva o dispută de frontieră care a provocat moartea a cel puțin 100 de persoane în jurul graniței nerezolvate dintre Kârgâzstan și Tadjikistan.

Japarov a declarat de la tribuna Adunării Generale a ONU de la New York, la 20 septembrie, că Kârgâzstanul este „convins că toate problemele de frontieră și cele interne ar trebui rezolvate la masa negocierilor și că există o astfel de voință și disponibilitate din partea noastră”.

Japarov a afirmat că de fapt Tadjikistanul este statul agresor în violențele de săptămâna trecută și a declarat că președintele tadjik Emomali Rahmon s-a abătut de la acordurile anterioare privind integritatea teritorială și buna vecinătate.

Oficialii din Kârgâzstan și Tadjikistan au versiuni diferite despre conflictul la frontieră. Autoritățile de la Bișkek afirmă că situația s-a „normalizat”, dar cele de la Dușanbe spun că situația este în continuare „complicată”.

Ministerul de Externe tadjik a salutat semnarea la 19 septembrie a unui protocol de către președinții comitetelor de securitate națională din Kârgâzstan și Tadjikistan și „consideră că respectarea strictă a acestuia va permite reluarea procesului de negociere”. Se pare că documentul deschide calea pentru o încetare completă a ostilităților și retragerea trupelor.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG