Linkuri accesibilitate

Kârgâzstanul spune că numărul morților în violențele de la granița cu Tadjikistanul a crescut la 36


Casă tadjikă în localitatea Ovci Kalacea la frontiera cu Kârgâzstanul

Autoritățile din Kârgâzstan au anunțat că bilanțul morților după zile de împușcături de-a lungul graniței cu Tadjikistanul a crescut la 36 de persoane.

Oficial, armistițiul este încă în vigoare pe fondul unor focuri de armă și bombardamente dispersate. Ministerul kârgâz al Sănătății a spus pe 18 septembrie că au fost recuperate alte 12 cadavre din regiunea Batken, una dintre zonele cele mai afectate de lupte.

Valul de violențe dintre vecinii din Asia Centrală este cel mai grav după 2021, când au fost ucise 24 de persoane și cel puțin 150 rănite de ambele părți. Tadjikistanul nu a publicat un bilanț oficial al morților, dar oficiali anonimi au declarat pentru serviciul tadjik al RFE/RL că cel puțin 39 de cetățeni tadjici au murit în urma conflictului de la graniță.

În seara zilei de 17 septembrie, la câteva ore după ce a intrat în vigoarev armistițiul, ambele părți au informat că mai multe sate de frontieră au fost atacate cu artileria. Autoritățile tadjice au acuzat forțele kârgâzești că au folosit sisteme de lansare de rachete multiple Grad din regiunea Oș, pentru a ținti o comunitate rurală din districtul Lahș la 17 septembrie. Oficialii tadjici au declarat că patru persoane au fost rănite și că trei case au fost distruse. Informațiile nu au putut fi verificate deocamdată din surse independente.

Cauza celor mai recente violențe nu este clară. Tensiunile din Asia Centrală, în special în fertila vale Oș, sunt generate în parte de frontierele din epoca sovietică care au divizat în mod artificial grupurile și comunitățile etnice. Accesul la apă este, de asemenea, din ce în ce mai mult cauza tensiunilor, deoarece schimbările climatice fac ca apa să fie din ce în ce mai puțină.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG