Linkuri accesibilitate

Kövesi: Lupta cu corupția în R. Moldova va fi sprijinită de Parchetul European, în limitele competențelor sale


Laura Codruța Kövesi și Sergiu Litvinenco, Chișinău, 12 iulie 2022.
Laura Codruța Kövesi și Sergiu Litvinenco, Chișinău, 12 iulie 2022.

Parchetul European (EPPO) va sprijini integrarea europeană a R. Moldova și lupta cu corupția în limitele competențelor sale ca singură structură europeană independentă, însărcinată să ancheteze fraudarea fondurilor europene, a declarat la Chișinău, șefa EPPO, Laura Codruța Kövesi.

În aceste limite, a precizat Kövesi, Parchetul European va putea coopera cu procurorii din R. Moldova în anchetarea unor dosare de fraudă și sechestrarea de bunri, cum ar fi cazul „furtului miliardului”.

„Vom putea furniza probe, date și informații. Putem sprijini chiar și recuperarea prejudiciilor cauzate, dacă anchetele respective se intersectează cu jurisdicția EPPO. (...) Nu am venit să dau lecții, am venit să împărtășesc din experința mea”, a mai spus șefa Parchetului European la conferința de presă cu ministrul Justitiției Sergiu Litvinenco, la care a salutat voința actualei puteri de la Chișinău de a lupta cu corupția.

„Există mare dorință de reforme [la Chișinău] , de a face instituțiile judiciare independente și eficiente, dar trebuie răbdare și perseverență. Nu poți să ai o țară curată, fără un sistem de justiție curat, iar la acest efort trebuie să participe toată societatea”, a adăugat Laura Codruța Kövesi.

În cursul dimineții, Kövesi s-a întâlnit cu premierul Natalia Gavrilița și cu președinta Maia Sandu, care a declarat între altele că R. Moldova contează „pe ajutorul EPPO în investigarea fraudelor comise de fugarii de justiția moldovenească în ultimii ani, dar și în supravegherea utilizării de către Republica Moldova a fondurilor europene”. Moldova, a precizat președinta, speră în sprijin nu numai pentru investigare marii corupții, dar și pentru „identificarea și recuperarea activelor transferate peste hotare”.

Parchetul European (EPPO) și Procuratura Generală din R. Moldova semnează miercuri, 13 iulie, un acord de cooperare. Parchetul European (EPPO) a semnat încă din martie un acord similar cu Parchetul General al Ucrainei, cu ocazia vizitei lui Kövesi la Kiev pe 18 martie.

Între timp, Ucraina, la fel la R. Moldova, are statutul oficial de țară candidată la adearea la UE. Scopul acordului încheiat cu Ucraina era, potrivit comunicatului oficial, de a stabili „baza unei cooperări strânse pentru a proteja interesele financiare ale UE și ale Ucrainei, prin anchete și urmăriri penale eficiente, și pentru a aduce în fața justiției fără întârzieri nejustificate toți suspecții sau acuzați de infracțiuni împotriva bugetului UE”.

Acordul de cooperare reprezintă totodată dovada că Ucraina recunoaște competența Parchetului European.

  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG